Hoe zien chromosomen eruit in de G1-fase?

Paulien, 26 jaar
27 maart 2024

Hoe zien chromosomen eruit aan de start van de celdeling, de G1-fase? Is dat XX of X, met X zijnde twee zusterchromatiden? Vormen XX dan homologe chromosomen en klopt het dat het dan in de S-fase eigenlijk XXXX zijn? Ik ben in de war omdat niet elke site en elke cursus een chromosoom als X tekent. In mijn karyotype ziet een chromosoom er als I uit.

Antwoord

De G1 fase is eigenlijk een soort rustfase tussen twee celdelingen. De chromosomen zijn dan helemaal gedecondenseerd en met een microscoop niet zichtbaar. Maar je kan ze dan het best voorstellen als I. Tijdens de S-fase wordt elk chromosoom verdubbeld, en dan kan je ze op het einde van deze fase voorstellen als X. De X bestaat uit twee zusterchromatiden die aan het centromeer (het midden van de X) aan elkaar vastzitten. In de M-fase worden de chromosomen maximaal gecondenseerd. In een normale celdeling of mitose worden de twee zusterchromatiden van elkaar weggetrokken. De X valt dus uiteen in twee I. De I wordt dan niet meer "chromatide" maar wel "chromosoom" genoemd (de dochterchromosomen). 

Het is alleen in de meiose, of reductiedeling, dat de homologe chromosomen paren vormen. Dus XX, waarbij de "beentjes" van de X over elkaar liggen. In meiose-I worden de homologen gescheiden. En daarna volgt een deling zoals bij de mitose, waarbij elke X dus weer in twee I wordt gesplitst. In de mitose worden de homologen niet bij elkaar gebracht en niet van elkaar gescheiden.

Dus: mitose: X -> I en I (2 dochtercellen)

X en X -> I en I (2 maal want in totaal 4 dochtercellen)

Reacties op dit antwoord

  • 04/04/2024 - Paulien (vraagsteller)

    Beste Bedankt voor je uitleg, als bijkomende vraag. Hoe komt het dat elke lichaamscel diploïd is maar aan de start van de G1-fase is de info slechts in enkelvoud aanwezig, dus geen homologe chromosomen? Een lichaamscel is bij start toch altijd diploïd, dus dubbele info? Bedankt!

  • 04/04/2024 - Paulien (vraagsteller)

    Bijkomende info waarom ik deze vraag stel In mijn cursus staat: G1-fase in de kern ziet men een chromatische = ontrold chromosoom met alle info in het chromosoom in enkelvoud aanwezig = haploteen. Maar ik dacht net dat bij een lichaamscel de info wel dubbel aanwezig was in de vorm van homologe chromosomen?

  • 04/04/2024 -  (wetenschapper)

    In de G1-fase zijn er wel homologe chromosomen aanwezig. Wanneer de cel mitose ondergaat, zitten deze homologen echter niet in paren aan elkaar gekoppeld. Alle 46 chromosomen (mens) worden dan in één vlak gebracht om hun chromatiden te scheiden. Alleen in de meiose vormen de homologe chromosomen paren, en worden die paren in één vlak gebracht om ze te scheiden.

  • 04/04/2024 - Paulien (vraagsteller)

    Dankjewel voor de snelle respons!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be