Kan je nog 'auw' zeggen als je aan de stroom hangt?

Leon, 19 jaar
10 maart 2024

Antwoord

Beste,

Alhoewel de vraag relevant is, is het antwoord minder eenvoudig.

De wet van Ohm beschrijft de relatie tussen spanning en stroom (U = RxI, waarbij U = spanning in een systeem (uitgedrukt in volt (V)), R = weerstand van de verbindingen (uitgedrukt in ohm) en I de stroom die er vloeit (uitgedrukt in ampère (A))).

Ons lichaam heeft een bepaalde weerstand (voornamelijk gevormd door de huid) waardoor de stroom door het lichaam afhankelijk is van de aangelegde spanning. Bij een droge huid is die weerstand erg groot (mega-ohm), bij een vochtige huid is dat kilo-ohm.

Neem je een batterij van 3V tussen je vingers (cr2032 knoopcel) dan zal je niets "voelen" omdat de stroom die door je lichaam vloeit erg klein is.

Duw je die batterij tegen je tong (die erg vochtig is, en een kleinere weerstand heeft) dan zal er een stroompje vloeien dat merkbaar is als een stevige tinteling. Waarschijnlijk zal dat een "auw" uitlokken. Je kan ook een 9V batterij gebruiken, met zeker en vast een auditief resultaat.

Bij een aanraking van een batterij (tot 24V) met droge handen, zal je niets voelen omdat de stroom die er vloeit erg klein is.

Ons lichaam gebruikt elektrische impulsen om onze spieren en organen aan te sturen, of om waarnemingen te doen (m.a.w. het zenuwstelsel (en organen) gebruiken elektrische impulsen). Bij een lage stroomsterkte, door niet-vitale organen, veroorzaakt dat een stimulatie van o.a. zenuwen en spieren. Bij het aanraken van een wisselspanning (de netspanning) veroorzaakt de wisselende stroom samentrekken en ontspannen van de spieren.

Dat voel je heel goed, en de "auw" zal zeker volgen. Gelijkspanning veroorzaakt enkel de samentrekking, waardoor wegtrekken onmogelijk wordt (en de "auw" ook volgt).

Wordt de stroom te groot, dan zal er verbranding optreden. Of je nog kan gillen hangt af van de stroomsterkte (bij blikseminslag zal dat niet gebeuren, idem bij aanraken van hoogspanning (duizenden V)).

Vloeit de stroom door vitale organen (hart, hersens) kan je een hartstilstand hebben, bewusteloos raken en overlijden. Of de "auw" nog over de lippen komt is opnieuw afhankelijk van de stroomsterkte.

Veel erger is een aanraking met een spanningsbron rechtstreeks in het lichaam (zonder de huid te passeren). De stroom kan dan makkelijk via zenuwbanen vloeien met schade tot gevolg. Het aanraken van de 9V batterij met de tong is daar een (letterlijk) voorsmaakje van. DOE DAT IN GEEN ENKEL GEVAL MET EEN HOGERE SPANNING dan de 9V! De 3V van de knoopcel is voldoende om een "voorsmaakje" te hebben.

Bij aanraking van de netspanning kunnen stromen groter dan 0.03A iemand doden, maar iemand met een zwak hart, en afhankelijk hoe de stroom door het lichaam vloeit (bv. aanraken met één hand heeft als gevolg dat de stroom door die ene hand vloeit, bij aanraking met twee handen vloeit de stroom door de torso) kan bij lagere stromen een fatale afloop optreden...

Als ervaringsdeskundige kan ik u vertellen dat wanneer je met één hand de beide geleiders van het net aanraakt de "auw" vervangen wordt door andere krachttermen, en zelf na de aanraking de tintelingen in de hand nog even aanhouden. Niet voor herhaling vatbaar!

Mvg

Roggemans M.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw