Er is dus eb en vloed. Maar kunnen we weten welke afstand je kan stappen vanop het strand tot waar het eb of vloed is? Dus hoeveel meter trekt de zee terug?
De afstand tussen de laagwaterlijn (bij eb) en de hoogwaterlijn (bij vloed) op een bepaald strand is niet elke dag dezelfde.
De stand van de maan ten opzichte van de aarde bepaalt immers het verschil in eb en vloed. Bij volle maan en nieuwe maan komt het hoogwater extra hoog op het strand, en trekt de laagwaterlijn extra ver terug. Dan is het springtij, en is het relatief ver stappen tussen eb en vloed. Tijdens het eerste en laatste kwartier zijn de waterstanden eerder matig te noemen (doodtij), en is de afstand tussen de laag- en hoogwaterlijn minder ver.
Weet dat de stand van de zon ook meespeelt in dit alles. Over de periode van een jaar is het springtij en doodtij niet altijd even groot. Elke dag is dus anders... Je kan dit alles mooi opvolgen in het getijtafelboekje van de Vlaamse overheid.
Besef dat de wind het water ook extra hoog het strand kan opstuwen of in zee wegduwen. Bij storm
uit
bijvoorbeeld het noorden of noordwesten komt het hoogwater extra hoog op het strand. Veel hoger dan wat berekend werd, puur uit de stand van aarde, maan en zon op die dag.
Weet dat het op elk strand ook anders is. De helling van het strand bepaalt immers ook mee hoever het stappen is tussen de eb- en vloedlijn. Op een sterk hellend strand is die afstand aanzienlijk korter dan op een strand met een zachte helling.
Je kan dit alles zelf onderzoeken door regelmatig jouw favoriete strand vanuit een vast camerastandpunt te fotograferen. Dat is ook mogelijk in Oostende en Koksijde door je gsm te plaatsen in de paal van CoastSnap Belgiƫ. Of door regelmatig de webcams aan onze kust op te volgen.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Mariene, estuariene en kustwetenschappen in de breedste zin van het woord.