Beste Evander,
Dat is inderdaad een boeiende vraag, maar ze is niet zo makkelijk te beantwoorden. Eigenlijk zou ik moeten zeggen dat ik dat niet weet. De grootste kans om leven te vinden zou de zoektocht in ons eigen zonnestelsel kunnen zijn op een van onze naburige planeten of bepaalde manen die rond de grote planeten zoals Jupiter en Saturnus draaien. Wat we weten is dat om leven te kunnen laten ontstaan je alleszins vloeibaar water nodig hebt en redelijke temperaturen. Daarnaast heb je ook een bron van energie nodig. Dat kan van de zon komen of vulkanisme diep in het water (als er een soort oceaan is).
Op Venus en Mercurius bijvoorbeeld is leven zeer onwaarschijnlijk. Het is er verschrikkelijk heet, 400 °C of meer. Dat is gewoon te veel. Kijken we naar Mars dan zou er leven kunnen geweest zijn, omdat alles erop wijst dat op Mars in zijn vroege geschiedenis de omstandigheden aanwezig waren voor het ontstaan van leven. Misschien zijn daar nog sporen van te vinden. Ook een aantal manen rond Saturnus en Jupiter zouden oceanen hebben, wel met een dikke ijslaag, maar met vulkanische activiteit. Mensen zijn erg actief om de naburige planeten en manen te verkennen en dat zou mogelijks toelaten om sporen van leven te vinden. Wanneer zou daar eventueel uitsluitsel over zijn? Binnen de 15 en 40 jaar zou een redelijke schatting kunnen zijn. We zijn immers al behoorlijk actief in het verkennen van andere planeten.
Iets anders is leven aanwezig op planeten rond andere sterren (zonnen). Aanwijzingen dat leven er zou kunnen zijn zouden we indirect kunnen doen met de sterke telescopen die we nu hebben. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de James Webb-ruimtetelescoop. Die kan eventueel de atmosfeer van planeten bestuderen. De samenstelling van die atmosfeer kan aangeven dat daar de voorwaarden voor leven gelden. We zouden dan wel niet weten of daar ook effectief leven is. Maar stel dat er een planeet is met zuurstof in de atmosfeer dan is de kans al vrij groot, omdat zuurstofgas niet zomaar kan ontstaan. Ook daar zou het, laat ons zeggen, misschien tussen de 10 en 30 jaar duren eer we op zo'n aanwijzingen stoten. Echt op andere planeten gaan kijken is wel geen optie, want de afstanden tussen sterren zijn gigantisch. We kunnen die afstanden praktisch gesproken niet overbruggen.
Een derde optie is signalen opvangen uit de ruimte die aangeven dat intelligent leven die signalen uitgezonden heeft. Dat zou wel een gigantische ontdekking zijn. Aan de andere kant is de stap van 'leven' naar 'intelligent leven' met een sterke technologische ontwikkeling best groot. De aarde (waar al heel vroeg leven is ontstaan) heeft daar 3 500 000 000 jaar over gedaan (3,5 miljard jaar). Dit zal misschien nooit nog opnieuw gebeuren :-(
Ik heb geprobeerd zo realistisch optimistisch te zijn dat ik aandurf. Ik hoop dat dit antwoord enige voldoening geeft of tegemoet komt in het antwoord dat je verhoopte.
Vriendelijke groeten
Dirk
Hallo het was een heel goed antwoord en bedankt Evander
Hallo het was een heel goed antwoord en bedankt Evander
Hallo het was een heel goed antwoord en bedankt Evander
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.