Kan je kanker krijgen door verbrand eten te consumeren? Het brood van de bakker is meestal goed doorbakken. De korsten van mijn boterhammen zijn vaak zwart. Ik vind dat best lekker zo, maar ik vraag me af of ik door dit te eten de kans verhoog om kanker te krijgen. Ik vind op internet enkel informatie over het eten van verkoold vlees, maar niets over de verbrande korsten van brood. Hartelijk dank alvast.
Verbrand brood, bijvoorbeeld toast uit de broodrooster dat helemaal zwart ziet, bevat acrylamide. Deze stof is kankerverwekkend bij proefdieren, maar het staat niet vast of het dat ook is bij mensen. Het zou ook zenuwen beschadigen.
Maar deze mogelijke effecten treden pas op wanneer je er een bepaalde hoeveelheid van hebt ingenomen over lange termijn. Als de korsten van je boterhammen een beetje zwart zien aan de buitenkant, is dat waarschijnlijk niet genoeg om gezondheidsrisico’s te geven.
Hartelijk dank Prof. Dr. Luc Bouwens! groetjes, Nalini.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.