Wat voor beestje is dit?

Heidi, 50 jaar
10 februari 2024

Deze kleine man of vrouw liep hier net over mijn boek. Moet ik me zorgen maken of is het een onschadelijk exemplaar?

Antwoord

Beste Heidi,

Op basis van de foto kan ik niet bepalen of het om een vrouwelijk of mannelijk exemplaar gaat, maar het betreft wel zeker een adult van de gewone rookwants, Rhyparochromus vulgaris. Deze wants behoort tot de Hemiptera, familie Lygaeidae (bodemwantsen). 

De gewone rookwants is een van origine zuidelijke soort, die hier meer en meer wordt waargenomen. De adulten overwinteren op beschutte plaatsen, vaak een aantal bij elkaar, bv. onder de schors van dood hout; soms komen ze op die manier de woning binnen met brandhout. Ze worden ook vaak aangetroffen vanaf einde augustus, in of rond woningen, op zoek naar een geschikte overwinteringsplaats.

Deze wantsen voeden zich met zaden van allerhande planten, en veroorzaken geen schade, en zeker niet in de woning. In het voorjaar, bij de eerste zonnestralen proberen deze wantsen opnieuw buiten te geraken en kan je ze opmerken in de buurt van de ramen. Dus zeker geen insect om je zorgen over te maken; dit is trouwens, met uitzondering van de bedwants, ook voor alle andere wantsensoorten in de woning het geval.

Mochten er nog meer exemplaren binnensluipen, kan je de wantsen altijd verzamelen en ver weg van de woning deponeren, bv. in de buurt van andere beschutte plaatsen (tuinhuisje, oude schuur, e.a.), of eventueel de stofzuiger gebruiken om naden en kieren rond het raam te reinigen.

Vriendelijke groet

Jochem

Reacties op dit antwoord

  • 13/02/2024 - Heidi (vraagsteller)

    Hartelijk bedankt voor de uitgebreide reactie. Ik heb idd stookhout in de living liggen. Dit diertje is verdwenen in huis maar eventueel volgende exemplaren zal ik buiten zetten.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. ir. Jochem Bonte

Identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw