Hoe komt een kankercel in het lichaam terecht?

Jitte, 6 jaar
18 januari 2024

Mijn zus heeft darmkanker en mijn dochtertjes (6 en 7 jaar) hebben veel vragen hierover. We kregen al boekjes van de afdeling oncologie (Immuno-Lisa op zoek naar gemene kankercellen) maar één belangrijke vraag blijft onbeantwoord en zorgt voor wat ongerustheid. Want hoe komt een kankercel in het lichaam terecht? Is dit door een vloeistof, of door op te eten,...? (Mijn dochtertje maakte een filmpje maar ik krijg dit niet doorgestuurd via deze pagina)

Antwoord

Een gezonde cel kan door allerlei omgevingsfactoren beschadigd worden. Voorbeelden zijn uv-stralen, tabaksrook en allerlei chemische stoffen.

In het beste geval kan de beschadigde cel zichzelf helemaal repareren. In het geval dat de schade te zwaar is, kan ze ook afsterven. Elke cel heeft in zichzelf een apparaatje dat ervoor zorgt dat deze "zelfmoord" pleegt bij onherstelbare schade. Dit vrij complexe proces heet apoptose en beschermt tegen vorming van kanker.

In het geval dat dit apparaatje zelf beschadigd is, kan een dergelijke cel blijven voortleven en meer schade oplopen (accumuleren). Hierdoor kan een cel ook ontaarden, dat wil zeggen een kankercel worden.

Typisch voor een kankercel is dat ze 1) niet meer gehoorzaamt aan signalen om alleen maar te delen als dat nodig is, maar dit doet in het wilde weg, 2) dat de woekerende cellen niet meer op hun plaats blijven maar doorgroeien naar de omgeving (andere organen) en 3) dat ze kunnen migreren via de bloedbaan om op afstand verder te woekeren. Dat zijn dan uitzaaiingen. 

Kortom: een kankercel was ooit een normale cel, die in plaats van af te sterven bij schade is blijven voortleven en ongecontroleerd is beginnen woekeren. Deze uitleg is ver van volledig, maar de volgende website illustreert dit met wat figuren:

https://www.kanker.be/alles-over-kanker/wat-kanker

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw