Waar komt mijn familienaam Debrye vandaan?

Benny, 61 jaar
30 december 2023

Antwoord

Beste Benny,

De achternaam Debrye kan ook in deze vorm voorkomen: Debry, Dubry, Bry en Debrije. Het zijn verschillende spellingvarianten van dezelfde naam. Er zijn verschillende verklaringen mogelijk. Of anders gezegd: er is niet één absoluut zekere verklaring. 

De eerste mogelijkheid is:

Herkomstnaam de Bry (letterlijk: van Bry) of de Brye (letterlijk: van Brye) naar de plaatsnaam Bry (ofwel het Département du Nord ofwel het Département Val-de-Marne) of naar de plaatsnaam Brye (Henegouwen). Naar welke van die drie plaatsen jouw achternaam dan werkelijk verwijst, kan alleen via genealogisch onderzoek (= stamboomonderzoek) uitgemaakt worden.

De tweede mogelijkheid is:

Debrye is een spellingvariant van Debrie of de Brie. Herkomstnaam de Brie (letterlijk: van Brie) naar de plaatsnaam Brie (ofwel Département Somme, ofwel Département Aisne, ofwel Département Seine-et-Marne, ofwel ..., want er zijn wel een stuk of tien plaatsen in Frankrijk met de naam Brie).

De derde mogelijkheid is:

Debrye kan een oorspronkelijke Nederlandse naam zijn, want in 1397 wordt in een tekst verwezen naar een zekere Jan den Brye. Verdere verklaring onbekend.

Bron:

Debrabandere, F. (2003). Woordenboek van de familienamen in België en Noord-Frankrijk (grondig herziene en vermeerderde uitgave). L.J. Veen/Het Taalfonds.

(De auteur van het woordenboek is mijn vader.)

Met hartelijke groet,

Peter Debrabandere

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Docent Peter Debrabandere

Nederlands Specialismen: Nederlands (algemeen), Nederlands in België (Belgisch-Nederlands), Standaardnederlands, taalnormen, taalzorg, taaladvies

Katholieke Hogeschool Vives
Doorniksesteenweg 145 8500 Kortrijk
http://www.vives.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw