Interpretatie bloedwaarden

Mien, 34 jaar
29 december 2023

Ik ben net vier weken zwanger, hcg 91. De resultaten van mijn bloedname zijn cmv+, igG13,8,igM19,8, wbc zijn ook laag. Volgens de huisarts maak ik nu een infectie door. Wat wil dit concreet zeggen voor deze zwangerschap?

Antwoord

Zowel IgG (latente infectie) als IgM (acute infectie) zijn positief. Het kan dus zijn dat het hier om een primaire infectie gaat. Het is moeilijk om in te schatten wanneer de infectie heeft plaatsgevonden. IgM-antistoffen zijn aantoonbaar gedurende 4-6 maanden (of soms langer tot 18 maanden) na infectie. IgG-antistoffen verschijnen kort na de IgM-antistoffen en zijn levenslang aantoonbaar. Soms (bv. bij twijfel) wordt een zogenaamde aviditeitstest gedaan. Deze kan informatie geven over de fase van de infectie, waardoor we kunnen inschatten of het om een primaire dan wel latente infectie gaat. 

Het is moeilijk om in te schatten wat dit concreet betekent voor de zwangerschap. Of de baby ook geïnfecteerd wordt en de gevolgen hiervan, hangt af van de soort infectie (acuut of latent) en het tijdstip van de besmetting (voor de conceptie, trimester 1, 2 of 3). Hoe vroeger in de zwangerschap (of een infectie tijdens de conceptie), geeft meer kans op op infectie van de baby en evt. gevolgen. Echter de gevolgen voor de baby en het klinisch beeld bij een CMV infectie zijn zeer divers. Er is niet meteen een behandeling voorhanden, enkel een goede opvolging door een gynaecoloog is hier mogelijk. Uw vertrouwde zorgverlener is tevens degene bij wie u terecht kan met uw vragen en bezorgdheden. 

Meer info: https://www.kindengezin.be/nl/thema/zwangerschap-en-geboorte/zwangerschap/gezond-zwanger-zijn/cytomegalovirus-tijdens-de

of https://www.rivm.nl/cytomegalovirusinfectie/cytomegalovirusinfectie-cmv-en-zwangerschap (Nederland)

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Inge Tency

Verloskunde - vroeggeboorte - Vroedkunde - reproductieve gezondheid - zwangerschap - geboorte - kraambed - perinatale mentale gezondheid

Odisee
Gebroeders De Smetstraat 1 9000 Gent
http://www.odisee.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw