Hoeveel enzymen zijn er aanwezig in één cel?

Katrien, 34 jaar
20 december 2023

Hoeveel enzymen zijn er aanwezig in één menselijke cel? En hoeveel enzymen zijn er in ons lichaam? Hoeveel acties per seconde voert een enzym uit?

Antwoord

Beste Katrien,

Een leuke vraag, maar wel een moeilijke! Er wordt geschat dat er zo'n 75.000 soorten menselijke enzymen bestaan.

Elk van die enzymen komt voor aan een specifieke concentratie en die concentratie kan verschillen van moment tot moment. Je zal bijvoorbeeld meer spijsverteringsenzymen aanmaken tijdens een uitgebreid kerstdiner.

Op het vlak van omzettingen per cel wordt het nóg complexer, want elke enzym heeft een specifieke activiteit, weergegeven door het wisselgetal. Het wisselgetal geeft weer hoeveel omzettingen per seconde een enzym kan uitvoeren per actief centrum (sommige enzymen beschikken over meerdere centra, kwestie van het eenvoudig te houden 😅). Die wisselgetallen kunnen enorm verschillen per enzym en per substraat, het molecule dat opgezet moet worden.

Het is dus onbegonnen werk om jouw vraag te beantwoorden. Het wetenschappelijk meest correcte antwoord is waarschijnlijk: héél veel. En dat is maar goed ook, want enzymen laten ons toe om complexe chemische processen in goede banen te leiden en zijn zo de basis van het leven.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw