Hoe zit dat nu met het risico van mRNA vaccins naar aanleiding van het artikel in Nature, in verband met frameshifting?

Youri, 54 jaar
9 december 2023

Cfr. https://www.nature.com/articles/s41586-023-06800-3

Antwoord

Zoals steeds het geval is met wetenschap en wetenschappelijk gefundeerde geneeskunde zal de toekomst ons meer leren hierover. Maar tot op heden kan gesteld worden dat het gezondheidsrisico dat gepaard gaat met mRNA-vaccinatie tegen het (oorspronkelijke) SARS-CoV2 virus vele malen kleiner is dan het gezondheidsrisico wanneer men door het virus geïnfecteerd werd. De nieuwe bevindingen rond de “frameshifted” eiwitten veranderen daar in principe niets aan, tenzij er in de toekomst onverwachte langetermijnproblemen zouden opduiken. Maar er is niets dat daar momenteel op zou kunnen wijzen. 

Wat zou theoretisch het gevaar kunnen zijn van de frameshifted eiwitten? Ze zorgen ook voor een immuunreactie, net zoals tegen het “bedoelde” spike-eiwit. En dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, in tegendeel zelfs. De frameshifted eiwitten kunnen net zorgen voor een uitbreiding van de immuunrespons van ons lichaam tegen eventuele varianten van het virus. Ze zouden zo kunnen zorgen voor een positieve “boost” van de vaccinatie. 

Maar voor toekomstige toepassingen zal hiermee kunnen, of moeten, rekening gehouden worden. Het zorgvuldigheidsprincipe gebiedt dit. En er blijken gemakkelijke oplossingen te bestaan om dit frameshiften rond kunstmatige nucleotiden (pseudouridine) te verminderen.

Ik verwacht dus niet direct problemen met de toekomst van mRNA-vaccins maar er zullen ongetwijfeld nog verfijningen volgen naarmate onze kennis toeneemt, en die zullen zorgen voor nog efficiëntere én veiligere toepassingen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw