Zijn de schimmels in je gft-afvalzak schadelijk voor de gezondheid?

Marie Christine, 66 jaar
23 november 2023

In mijn appartement heb ik er alleen plaats voor in de keuken. Soms gooi ik er iets in en komt er een groene schimmelwalm uit. Kan dit kwaad voor mijn gezondheid? Als diabeet maak ik me daar wel zorgen over.

Antwoord

Beste Marie Christine,

Een GFT-bak die in de keuken blijft staan is een goede groeibodem voor micro-organismen zoals schimmels: je vindt er veel organisch materiaal, een hoge vochtigheid en een afwezigheid van licht. Bovendien kan wanneer het GFT-afval langere tijd bewaard wordt de temperatuur verhogen door de opstart van allerlei gistingsreacties. Die hogere temperatuur helpt de groei van schimmels.

Niet alle schimmels zijn (even) schadelijk voor de gezondheid, dus ik ga geen uitspraak doen over de specifieke groene walm, maar de aanwezigheid van die sporen wijst op microbiƫle vermenigvuldiging. Dat houdt een risico in voor mensen met een zwakker immuunsysteem. Daarnaast zijn er meldingen dat schimmelsporen bij sommige personen allergische reacties vergelijkbaar met hooikoorts kunnen uitlokken.

Het is daarom raadzaam om het GFT-bakje regelmatig te ledigen (ook als hij nog niet vol is) en het GFT-afval bij voorkeur buiten (maar niet in de volle zon) te bewaren tot de ophaling (koeler en beter verlucht). De GFT-bak regelmatig reinigen kan ook helpen om het risico op schimmelvorming te verlagen. 

Aangezien je vertelt dat je enkel plaats hebt in de keuken, is er misschien een mogelijkheid om buiten het appartementsgebouw een centrale container te plaatsen waar het GFT-afval van de bewoners verzameld kan worden. Indien dit niet kan, is goed verluchten de boodschap.

Reacties op dit antwoord

  • 24/11/2023 - Marie Christine (vraagsteller)

    Dank u wel.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw