Wat is de 0e en 1ste orde-kinetiek en hoe kan de T1/2 daaraan gelinkt worden?

Paulien, 27 jaar
31 oktober 2023

Plasmahalfwaardetijd

Antwoord

Bij een "nulde orde" kinetiek wordt een constante hoeveelheid van een stof per tijdseenheid uitgescheiden. Een halfwaardetijd is niet van toepassing.

Bij een eerste orde kinetiek wordt een bepaald % per tijdseenheid uitgescheiden. De halfwaardetijd is dan de tijd nodig om 50% te elimineren. De tijd om van 100% naar 50% te gaan is dan dezelfde om van 50% naar 25% te gaan, enz. Deze kinetiek is de meest voorkomende

LET OP: bepaalde stoffen zetten zich vast op receptoren en blijven hun werking behouden zolang ze erop zitten. Dat betekent dat de plasmaconcentratie in dat geval geen goede maat is voor de werkzaamheid.

Een voorbeeld is acetylsalicylzuur (aspirine) wat zich onomkeerbaar vastzet op bloedplaatjes en zo het risico op trombose vermindert bij hart- en vaatpatiënten. De werking ervan houdt maar pas op als deze bloedplaatjes vervangen zijn door nieuwe en dat duurt een of twee weken. Vandaar dat patiënten die een geplande hartoperatie moeten ondergaan best een week voor de ingreep stoppen met het nemen van dit middel.  

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw