Hoe is bisfenol schadelijk voor ons lichaam?

C, 32 jaar
24 oktober 2023

Door de opkomst van internetwinkels uit Azië had ik gelezen over de schadelijke stoffen in sommige producten. Hoe schadelijk is het bv. als je een product koopt met bisfenol? Ik denk bv. aan een armbandje, sleutelhanger, tandenborstelhouder, toilettasje enz. waar deze stof kan in zitten. Is dit op deze manier ook schadelijk of zijn deze stoffen enkel schadelijk wanneer je ze inneemt?

Antwoord

Bisfenol A wordt voornamelijk gebruikt in de productie van polycarbonaatplastic en zit onder meer in cd’s, dvd’s, babyflesjes, bakjes voor in de microgolfoven, coatings van voedingsverpakkingen zoals blik of karton (bric), drukinkten en thermisch papier, make-up, en talrijke producten van plastic. Het kan daaruit lekken of ook loskomen door verhitting of door de werking van zuren.

Het wordt opgenomen via huid, mond en inademing.

Bij volwassenen kan bisfenol A onder meer het risico verhogen op hoge bloeddruk, hartziekten, diabetes, obesitas en sommige kankers. Het heeft ook negatieve effecten op de ontwikkeling van de hersenen en prostaat bij foetussen en kinderen. Het heeft een hormoonverstorende werking (het bootst oestrogeen na) en kan de mannelijke vruchtbaarheid verlagen. Het draagt bij aan de milieuvervuiling en achteruitgang van biodiversiteit, zo vermindert het de vruchtbaarheid van onder meer vissen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw