Wat voor wapenschilden zijn dit op deze kist?

Tim, 34 jaar
11 oktober 2023

Tijdens het verwijderen van een verflaag van een oude kist kwamen deze wapenschilden tevoorschijn. Weet u hier meer over?

Antwoord

Beste Tim,

Om je vraag te beantwoorden zou het beter zijn om iets meer over de context te weten. Wat is er bijvoorbeeld bekend over de herkomst van de kist? Waar is de kist opgedoken? Als ik het goed zie staat er een jaartal op: 1716. Het derde wapen toont het gouden Jeruzalemkruis op een rode achtergrond. Dat wapen wordt vaak gebruikt door schuttersgilden van Sint-Sebastiaan. Is de kist misschien afkomstig van zo'n vereniging van handboogschutters uit het begin van de achttiende eeuw?

Het wapen helemaal links komt overigens verrassend goed overeen met het wapen van een zekere Willem Visscer, zoals dat rond 1400 is afgebeeld in het Wapenboek Beyeren in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag (hs. 79 K 21, fol. 13r, zie afbeelding). Deze Willem zou in 1396 hebben meegedaan aan een veldtocht tegen de Friezen in 1396. Bestond er een band tussen deze persoon en de persoon die in 1716 zijn wapenschild op de kist liet schilderen? Je merkt het: voorlopig kan ik je vraag enkel beantwoorden met nog meer vragen. Het tweede en vierde wapen heb ik ook nog niet kunnen identificeren. Wellicht kan iemand anders aanvullen?

Vriendelijke groet,

Remco Sleiderink

Reacties op dit antwoord

  • 17/10/2023 - Tim (vraagsteller)

    Beste, Helaas kan ik weinig zeggen over de herkomst. Dit is door mijn stiefvader in de jaren 90 gekocht op een rommelmarkt ergens in West-Vlaanderen. Dank voor uw antwoord allesinds.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Remco Sleiderink

Oudere Nederlandse literatuur, met name van de middeleeuwen

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw