Ik heb misschien een meteoriet gevonden, waar kan ik deze laten onderzoeken?

Sanne, 32 jaar
11 oktober 2023

Onze familie in Turkije heeft mogelijks een meteoriet gevonden in het geboortedorp. Wij hebben een klein stukje hiervan meegenomen om te onderzoeken of het effectief een meteoriet is. Waar kunnen we hiervoor terecht?

Antwoord

Beste Sanne,

Het is niet altijd even evident om stenen uit andere landen naar België (of Nederland) te transporteren, let dus op dat je geen problemen krijgt met de lokale overheden (stenen uit Turkije artikel uit De Morgen).

Als je een steen hebt gevonden waarvan je denkt dat het een meteoriet is, kan je eerst en vooral zelf alvast even aan de slag. Belangrijk is te weten waar en wanneer de steen juist gevonden is. Met die gegevens kan je dan eventueel kijken of er in de buurt van de vindplaats al eerder (stukken van) meteorieten gevonden zijn. Dat kan bijvoorbeeld op de website van The Meteoritical Society, waar je kan zoeken op vindplaats, land etc. Zo kan je zien dat er daar alvast een 30-tal 'Turkse' meteorieten geregistreerd staan (https://www.lpi.usra.edu/meteo... ). Als de vindplaats van jullie steen in de buurt is van één van de plaatsen in de data-base, is de kans weer wat groter dat het ook werkelijk om een stukje meteoriet gaat.

Stel jezelf ook de vraag: waardoor denk ik dat deze steen een meteoriet is? Wordt het zo gezegd door de bewoners in de buurt? Zijn er ooggetuigen van de val? Heeft de steen een fusiekorst (lijkt de steen verbrand aan de buitenkant)? Zie je blinkende of roestige stukjes ijzer? Is de steen magnetisch? Is de steen zwaarder dan een steen van dezelfde omvang? Is je antwoord telkens 'ja', dan is het misschien wel de moeite om ermee naar een specialist te stappen.

Voeg volgende keer een paar foto's (met schaal) en een beschrijving (vindplaats, uitzicht, gewicht, volume, al dan niet magnetisch,...) van je steen bij je vraag, dan kan een wetenschapper vlotter je in de juiste richting helpen.

Je kan altijd nog wat foto's etc in een reactie op mijn antwoord bijvoegen als je wil.

Hoe dan ook kan je altijd terecht bij een specialist in het Instituut voor Natuurwetenschappen met je steen. Als je dat wil kan ik voor een afspraak zorgen.

Mvg

Jeroen Venderickx

Reacties op dit antwoord

  • 13/10/2023 - Sanne (vraagsteller)

    Dag Jeroen, Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ik ben momenteel in contact via mail met de juiste instanties. Mvg, Sanne

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Technicus Jeroen Venderickx

Biologie, natuur- en milieueducatie

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29 1000 Brussel
http://www.natuurwetenschappen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw