Zijn er virussen die zich vasthechten aan andere virussen om op die manier binnen te dringen in een levende cel?

Dorotea, 61 jaar
28 september 2023

Een leerling beweert dat er kleinere virussen zijn die zich binden aan een ander, groter virus om op die manier binnen te dringen in een levende cel om zo zijn eigen (kleiner) genetische materiaal te laten vermenigvuldigen. De reden zou zijn dat het kleine virus op zich te weinig kracht heeft om de cel te dwingen zijn eigen kleine genetisch materiaal te laten vermenigvuldigen.

Antwoord

Beste Dorotea,

Je leerling heeft gelijk. In 2008 werden zogenaamde virofagen ontdekt (https://www.nature.com/articles/nature07218). Het zijn virussen die andere virussen (typisch reuzenvirussen) infecteren en deze laatste ook nodig hebben om zich te kunnen vermenigvuldigen in gastheercellen.

Dat thema is vrij klassiek in de wereld van de virologie. Om maximale energie-efficiĆ«ntie te behalen, maken virussen hun genoom zo klein mogelijk. Ze besteden cruciale taken zoals het bijmaken van DNA of het proces van eiwitten maken uit aan de gastheercel of, in het geval van virofagen maar ook bijvoorbeeld dependoparvovirussen, aan andere virussen. Ze treden dus een beetje op als een invasieve dictator die de gastheer naar de hand zet en zelf weinig "voetenwerk" uitvoert.

Met andere woorden: dat virussen andere virussen kunnen infecteren was verrassend, maar dat een virus van andere organismen gebruikmaakt is een rode draad in de virologie.

Groeten,

Benjamien

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Benjamien Moeyaert

Biochemie, biofysica, spectroscopie, microscopie, neurowetenschappen, virologie, gentherapie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be