Zijn dit fossielen van een voorhistorisch dier?

Debora, 54 jaar
25 september 2023

Op de foto zie je een tweetal zware stenen/fossielen(?). Ze zijn afkomstig uit de ondergrond van de mijn van Eisden (Limburg) . Volgens de overlevering werden deze vondsten in een put gegooid, maar deze werden mee naar huis genomen. Zouden dit fossielen van een voorhistorisch dier kunnen zijn? En zo ja, is er een mogelijkheid om te achterhalen van welk dier?

Antwoord

Beste Debora,

Ik vermoed, aan de hand van je foto's en beschrijving, dat de twee stenen vuursteenknollen zijn.
Deze vuursteen komt niet zover van Eisden aan de oppervlakte, namelijk in de buurt van Maastricht. Je kan in het grint van de Maas ook vaak deze vuursteen vinden, van hogerop meegespoeld.

Als je nu kijkt naar de ondergrond in Eisden (profiel Eisden) dan zal je zien dat er op ongeveer 225 meter diepte een gesteentelaag zit uit het Krijt. Zo heet de periode waarin deze laag is afgezet door de zee. Deze periode was ook een periode waarin dino's leefden. Als je stenen inderdaad uit de mijn komen dan kunnen ze makkelijk in die 200 meter dikke laag gevonden zijn. De steenkool komt van nog dieper (600-900 meter).

Vuursteen (of silex) is een gesteente dat zich gevormd heeft in de kalklagen die tijdens het Krijt afgezet zijn. Dit gesteente komt voor als knollen die in banden (lagen) in de kalklagen zitten.

Vaak hebben de vuursteenknollen bijzondere vormen, ze lijken organische vormen te hebben. Maar doorgaans zijn het enkel zee-egels en andere ongewervelde zeedieren die in deze silexknollen vervat zitten.

Hoewel je stenen ook een organische vorm hebben denk ik toch dat het geen fossiele beenderen zijn. Ik vermoed dat, moest je er een stukje van af proberen te kloppen, de binnenkant (onder een korstje) glad en erg hard is. Moest het toch fossiel been zijn dan zal de binnenkant er poreus (sponzig) uitzien.

Natuurlijk ga ik af van twee foto's en kan ik enkel één kant zien van iedere steen. Als je helemaal zeker wil zijn dat het toch geen dinobeenderen zijn, moet je je stenen laten bekijken door een paleontoloog. Dat kan je laten doen in het Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel (KBIN) of in het Natuurhistorisch museum van Maastricht (NHMM).

Hopelijk heb je iets aan dit antwoord.

Mvg
Jeroen Venderickx (zelf Maasmechelaar)

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be