Mij werd altijd wijsgemaakt dat minderjarigen niet boven hun lichaamsgewicht mogen trainen. Ze zouden er spier/botklachten bij kunnen ondervinden. Dus een jongen van 14 kan best niet met gewicht trainen maar beter oefeningen doen die gebruik maken van het eigen gewicht (pull ups, planken, squats,...). Is dat waar? Of mogen kinderen (met de juiste begeleiding) wel trainen met gewicht? (en eventueel: is er een limiet aan het gewicht dat hun lijf aankan?)
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat kinderen en jongeren geen gewichten mogen tillen boven hun lichaamsgewicht, mits dit gebeurt onder de juiste begeleiding, met correcte techniek en volgens een progressief trainingsschema. De mythe dat krachttraining schadelijk zou zijn voor de spieren of botten van minderjarigen is door tal van onderzoeken weerlegd.
Wetenschappelijke studies tonen aan datkrachttraining voor kinderen of jongeren, wanneer goed gesuperviseerd, niet alleen veilig is, maar ook significante voordelen biedt voor krachtontwikkeling, botdichtheid, motorische coördinatie en blessurepreventie. Krachttraining heeft ook positieve effecten op de lichaamssamenstelling door het verhogen van de vetvrije massa, wat gunstig kan zijn voor het handhaven van een gezond gewicht.
Oefeningen zoals squats, pull-ups en planken met lichaamsgewicht zijn uitstekende instapoefeningen. Echter, ook weerstandstraining met gewichten kan veilig worden geïntroduceerd, mits de gewichten licht beginnen en stapsgewijs worden verhoogd naarmate de kracht toeneemt. Er bestaat geen universele limiet voor het maximale gewicht dat jongeren kunnen tillen, maar het is belangrijk dat de intensiteit en belasting nauwlettend bewaakt om overbelasting of blessures te voorkomen.
Fun fact: Wist je dat krachttraining bij jongeren niet alleen hun spieren versterkt, maar ook hun hersenen een boost kan geven? Onderzoek laat zien dat weerstandstraining de motorische vaardigheden van kinderen verbetert, wat kan leiden tot betere concentratie, coördinatie en zelfs verbeterde schoolprestaties. Dit komt doordat fysieke activiteit, zoals krachttraining, de productie van neurotrofinen stimuleert – eiwitten die de groei en het functioneren van hersencellen ondersteunen.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.