Kunnen kamerplanten helpen tegen de opwarming van de aarde?

Anthony, 37 jaar
4 september 2023

Kunnen kamerplanten helpen tegen de opwarming van de aarde? En zo ja, hoeveel kamerplanten moet elk gezin dan minstens hebben om een wezenlijk verschil te maken?

Antwoord

De opname van CO2 door kamerplanten hangt van een aantal factoren af. Ten eerste de plantensoort. Er zijn nogal wat verschillen tussen verschillende kamerplantensoorten wat betreft hun koolstofopname en -opslag. In het algemeen slaan planten koolstof op in hun wortelstelsel (vooral van belang bij grassen) of in hun stam en takken (houtige planten zoals bomen en struiken). Kamerplanten hebben slechts een heel beperkt wortelstelsel omdat ze in een pot moeten groeien, dus kies je best houtige kamerplanten. Ten tweede is de lichtintensiteit van groot belang – hoe meer licht, hoe meer CO2 een plant kan opnemen. Maar in de huiskamer is er niet zoveel licht als buiten. Ten derde is de potgrond van belang: turfhoudende potgrond moet vermeden worden want turf vormt juist een goede koolstofopslag en moet dus in de bodem blijven en niet ontgonnen worden voor potplanten.

In optimale omstandigheden (veel licht) is de koolstof opslagcapaciteit van een goede kamerplant ergens in de grootteorde van 0,1-0,3 gram koolstof per dag. Een gemiddeld Belgisch huishouden stoot dagelijks ongeveer 50 kg CO2 uit (verwarming, vervoer, elektriciteit en gas…). Om dat volledig te compenseren zou je dus tussen de 167.000 en 500.000 kamerplanten in je huiskamer moeten hebben!

Alle beetjes helpen natuurlijk. Maar om een wezenlijk verschil te maken lijkt het beter te proberen onze voetafdruk te verkleinen (minder verbruiken, minder met de auto…) en te ijveren voor meer bos en maatregelen in landbouw en industrie.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw