Heeft een mier huisdieren?

Antoon, 6 jaar
27 augustus 2023

Kunnen mieren ook huisdieren houden? Zijn er andere dieren die huisdieren houden?

Antwoord

Beste Antoon,

Er zijn zeker mieren die zo met andere dieren samenwerken dat het lijkt alsof mieren huisdieren hebben. Zo houden mieren bladluizen veilig, die in ruil voor bescherming tegen onder andere lieveheersbeestjes met zoute honingdauw 'betalen'. De mieren hoeden de bladluizen bijna zoals wij dat doen met schapen en koeien.

En zo zijn er wel meer voorbeelden in de natuur waarbij het ene dier een ander dier in de buurt heeft dat hem (of haar) op één of andere manier ergens bij helpt.

Zo is er een vogelspin die in haar nest een kikker toelaat. Deze kikker eet dan kleine insecten die de spin zouden kunnen ziek maken. Zowel de spin als de kikker hebben er dus voordeel bij om zo samen te werken.

Maar of je deze voorbeelden van samenwerken ook echt kan zien als het ene dier dat het andere dier als huisdier houdt, is maar de vraag.

Als je het zo bekijkt zijn wij mensen eigenlijk ook een beetje de huisdieren van onze katten en honden. Wij beleven veel plezier dankzij die beestjes, maar zij hebben eigenlijk nog een betere deal want wij zorgen voor hun eten, drinken, toilet, speeltjes enz.

mvg

Jeroen Venderickx

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw