Waarom noemde Caesar de mensen in onze gebieden 'Belgae'?

Alain, 56 jaar
30 juli 2023

Ik zocht op waar de naam België/Belgen vandaan kwam en kwam uiteindelijk uit bij Caesar die enkele der stammen die hij in het gebied tussen Maas, Rijn, Schelde en Noord-Frankrijk, wat hij veroverde, 'Belgae' noemt in zijn 'Commentarii de bello Gallico'. De naam België komt dus vandaar. Maar waarom noemde Caesar deze stammen Belgae? Ik dacht dat het niet deze stammen zelf waren die zich 'Belgae' noemden. (Bovendien klinkt het woord Latijns, tiens; maar deze stammen spraken dat natuurlijk niet). M.a.w. vanwaar haalde Caesar deze naam?

Antwoord

De meeste etymologen herleiden 'Belgae' tot een Proto-Keltische stam 'belg-' of 'bolg-' die 'zwellen (van woede)' betekent. We herkennen dat nu nog in de uitdrukking dat iemand 'gebelgd' of 'verbolgen' is (= diep verontwaardigd).

Caesar was niet altijd erg consistent in het gebruik van de term, en het is bij hem niet altijd duidelijk of Belgen nu wel of niet tot de Galliërs/Kelten behoorden. Alleszins past de oorsprong van het woord goed bij zijn beroemde uitspraak dat het een opvliegend en dapper volk was, waarvoor het best oppassen was, door hen bijvoorbeeld preventief al te veroveren.

Zeitschrift für celtische Philologie (ZcP). Volume 44, Issue 1 (1991), pp. 67–69.

Pokorny, Julius. Indogermanisches Etymologisches Wörterbuch, Bern: Francke (1959), pp. 125-126.

Maier, Bernhard. Dictionary of Celtic religion and culture, Boydell & Brewer (1997), p. 272.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw