Wat kan als 'observator' bij het double split experiment aangezien worden?

Marc, 52 jaar
1 juli 2023

Bij het double split experiment heb je iets nodig dat een observatie kan doen om een golf in een deeltje om te zetten. Wat kan allemaal aanzien worden als "observator" (definitie)? En hoeveel energie of "golven" kunnen in het heelal ontsnappen aan enige vorm van "observatie"? En kan dit misschien iets te maken hebben met donkere energie/materie?t

Antwoord

Deze definitie van "observatie" is eigenlijk irrelevant. "Menselijke observators" kunnen vanzelfsprekend nog geen fractie van het universum observeren.

Het gedachte-experiment "Kat van Schrödinger" wou o.a. de "interpretatie" duidelijk maken, bijna ridiculiseren, dat toestanden in superpositie zijn, d.w.z. beiden "waar", tot een mens ze "observeert".

Er zijn minstens twee andere interpretaties die minder contra-intuïtief zijn:

  • De superpositie van kwantumtoestanden beschrijft een probabiliteit. Superpositie van A en B betekent dat de uitkomst [indien men zou observeren, maar het hoeft niet] A of B is met een zekere waarschijnlijkheid.
  • Superpositie bestaat niet. Alles is golf. Deeltjes, of gekwantiseerde grootheden, zijn een artefact van de waarneming.
  • De many worlds interpretatie: alle uitkomsten zijn waar in minstens één parallel universum.
  • ...


Reacties op dit antwoord

  • 04/07/2023 - Marc (vraagsteller)

    Dank u wel voor uw antwoord.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw