Hoe komt het dat je overleeft als er een been af is, en niet als er een hoofd af is? Sep, 5 jaar

Sep, 6 jaar
27 juni 2023

Sep, 5 jaar

Antwoord

Je benen heb je nodig om te staan, te stappen, te lopen, te springen en voor nog heel wat andere dingen. Dat is wat benen doen en ze doen die dingen vooral met de spieren en de botten die erin zitten. Als je een been verliest, wordt het moeilijker of lukt het niet meer om te stappen of te lopen, maar je kan het inderdaad wel overleven.

In je hoofd zitten ook spieren en botten (je schedel!), maar er zit ook nog iets anders in wat heel belangrijk is: je hersenen. Je hersenen zijn namelijk een beetje de baas van je lichaam. Ze besturen je lichaam via allerlei "draadjes" (die draadjes noemen we zenuwen) die lopen van je hersenen, via je nek, naar zowat alle andere delen van je lichaam, zelfs naar je kleine teen. Via die draadjes sturen je hersenen berichtjes, waardoor jij met je kleine teen kan wiebelen, als je dat wil.

Als je hoofd eraf is, dan worden die draadjes allemaal doorgeknipt, waardoor je hersenen de rest van je lichaam niet meer kunnen besturen. Daardoor zal je kleine teen niet meer werken, maar ook je hart en je longen niet. Dat kan je dus niet overleven.

Je kan het een beetje vergelijken met een vliegtuig. Als er een wiel afgebroken is, kan het vliegtuig nog altijd vliegen. Maar zonder piloot, kan dat vliegtuig nergens meer heen en zal het gewoon – doodstil – aan de grond blijven.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Laura Luyten

Gedragsneurowetenschappen

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw