Hoeveel dagen duurden de Gallische oorlogen?

Leon, 10 jaar
29 mei 2023

Antwoord

Dag Leon,

Algemeen wordt gezegd dat de Gallische Oorlogen, door Julius Caesar tegen verschillende Gallisch/Keltische en Germaanse stammen, werden gevoerd van 58 tot 50 voor Christus, dus 9 jaar lang of zo'n 3287 dagen.

Maar we kunnen preciezer zijn. Het begin van de oorlogen is redelijk precies te bepalen. Op 28 maart 58 v.Chr. verlieten de Helvetii hun dorpen en vertrokken ze richting Provincia Transalpina (de huidige Provence) waar ze op Caesar botsten, die hen niet alleen doorgang weigerde, maar hen ook op hun aftocht in juni aanviel, uitmoordde en naar hun land van herkomst terug dwong.

In 57 v. Chr. veroverde hij de Belgae (met weliswaar een tijdelijke nederlaag tegen de Nervii), in 56 v. Chr. bevocht hij de Veneti in Bretagne, in 55 v.Chr. stak hij zowel de Rijn als het Kanaal over. In 54 v.Chr. veroverde Caesar het grootste deel van Groot-Brittannië, maar kreeg hij ook af te rekenen met opstanden in Gallië, o.a. van de Eburonen onder leiding van Ambiorix. Daarop volgde in 53 v. Chr. een brutale onderdrukking van Gallische bevolkingsgroepen, waarbij o.a. de Eburonen, de Senones en de Treveri volledig werden uitgeroeid. In 52 v. Chr. leidde die harde aanpak tot een vereniging van Gallische krachten, onder leiding van Vercingetorix.

En dat brengt ons bij het wat onduidelijke einde van de Gallische oorlogen. Bij het beleg van Alesia in september 52 v. Chr. werd eigenlijk de laatste grote oorlog beëindigd. In 51 v. Chr. werden de laatste opflakkeringen van Gallische rebellie neergeslagen, vooral in Zuid-West-Gallië (de huidige Dordogne). In 51 v. Chr. waren er weinig militaire interventies, maar algemeen wordt pas 50 v. Chr. als einde van de Gallische oorlogen genomen, omdat dan de meeste Romeinse legioenen werden teruggetrokken naar Italië, over de Rubicon (januari 49 v. Chr.), voor de burgeroorlog die daar was uitgebroken.

Als we dus de val van Alesia als eindpunt zouden nemen, duurden de oorlogen slechts 2005 dagen, als we de val van Uxellodunum in midden-september van 51 v. Chr. als echte laatste grote wapenfeit beschouwen, dan hebben we 2387 dagen. In het najaar van 51 v. Chr. en het hele jaar 50 v. Chr., die gewoonlijk wel worden meegeteld, waren er geen grote strijdtonelen meer.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw