Wat als neanderthalers nog onder ons waren?

Briek, 13 jaar
28 mei 2023

Antwoord

Beste Briek,

Deze vraag beantwoorden is geen gemakkelijke opdracht omdat er geen wetenschappelijke manier is om dergelijke "wat als"-vraag met zekerheid te beantwoorden.

Maar ik zal toch proberen een aantal mogelijke uitkomsten te bespreken die eventueel aanvaardbaar zouden kunnen zijn als hypothese.

De enige manier die het eventueel op relatief korte termijn mogelijk zou maken om met zekerheid deze vraag te beantwoorden is het terugbrengen van echte neanderthalers door klonen (als we ooit het volledige DNA van neanderthalers zouden kunnen terugvinden).

Of we wachten nog wat langer tot dat er met een tijdreismachine terug kan gegaan worden naar de tijd toen er nog neanderthalers waren en we er een paar meenemen naar onze huidige tijd...

Maar goed, we kunnen er alvast wel eens over nadenken hé.

Als neanderthalers nog onder ons waren zou er eigenlijk niet veel verschillen met zoals het er nu aan toe gaat, denk ik. Neanderthalers waren mensen waarvan een deel van hun DNA redelijk wat verschilde van dat van ons (de moderne mens).

Maar eigenlijk was dat verschil misschien minder groot dan je zou denken. Het probleem is dat we dat eigenlijk nog niet zo heel erg goed weten. Vroeger dacht men dat neanderthalers domme bruten waren die voorbestemd waren om uit te sterven toen de moderne mens vanuit Afrika naar Europa trok. Ze hadden minder ingewikkelde werktuigen, 'slechtere' wapens, een minder goede sociale organisatie etc...

Maar door de jaren heen zijn we erachter gekomen dat die 'domme' oermensen veel minder dom waren dan we dachten. Ze konden waarschijnlijk wel praten (misschien minder vlot) en voor elkaar zorgen, kunst maken etc...

In onze maatschappij is er op dit moment ook plaats voor mensen die wat minder vlot praten of erg sterk zijn of niet goed kunnen zingen of heel erg handig zijn of net niet, dus zouden neanderthalers misschien ook gewoon hun plaats in de maatschappij vinden, net omdat het verschil eigenlijk niet zo heel erg groot is.

Daarbij komt dan nog dat we ondertussen weten dat de neanderthalers eigenlijk niet helemaal uitgestorven zijn, maar eerder vermengd zijn geraakt onder de Europese bevolking. Gemiddeld bevat het DNA van moderne Europeanen 3% neanderthaler-DNA. Dat wil dus zeggen dat toen de moderne mens in Europa terechtkwam, er regelmatig contact moet geweest zijn met neanderthalers, en niet enkel 'eens van ver wuiven naar elkaar', daar vermengt je DNA natuurlijk niet van...

Ik bijvoorbeeld ben dus ongeveer voor 3% neanderthaler. Terwijl moderne mensen uit Africa geen neanderthaler-DNA hebben, en toch zijn we allemaal niet zo anders hé.

Maar natuurlijk kan je daar wel een ander idee over hebben. Misschien zouden we de neanderthalers, als er nog 'zuivere' neanderthalers zouden zijn, wel onderdrukt hebben tot een ondergeschikt werkvolk.

Of, moest het een beetje anders gelopen zijn, zouden die sterkere neanderthalers ons wel als slaafjes gebruikt hebben.

Daarom is je vraag eigenlijk meer een filosofische vraag dan een puur wetenschappelijke vraag, en dus zonder duidelijk antwoord.

Hopelijk heb je iets aan dit antwoord.
En, wie weet, vind jij wel het juiste antwoord op je vraag zelf, als je binnen een paar jaar als wetenschapper een betere manier vindt dan mijn giswerk nu.

Mvg

Jeroen Venderickx

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Technicus Jeroen Venderickx

Biologie, natuur- en milieueducatie

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29 1000 Brussel
http://www.natuurwetenschappen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw