Klopt het dat als het heelal niet oneindig is, er dan wel oneindige leegte moet zijn?

Leon, 10 jaar
23 mei 2023

Antwoord

Beste Leon

Als je die vraag stelt, vertrek je eigenlijk van het idee dat 'de ruimte' oneindig groot is. Als het heelal niet oneindig is, dan kan ze in die redenering maar een stukje van het geheel zijn, en is 'daarbuiten' leegte.

Maar van waar halen we dat idee dat de ruimte oneindig groot is? Van de vaststelling dat we altijd verder kunnen gaan en verder kunnen kijken. Maar als we gaan en kijken, dan is dat altijd in ons heelal. We weten alleen iets over de ruimte door hetgeen we ervaren in ons heelal, onze kennis van de ruimte is helemaal verbonden met de kennis van ons heelal. En als we - door allerhande waarnemingen en theorieën erover - besluiten dat ons heelal eindig is, dan betekent dat meteen dat 'onze' ruimte, en meteen 'de' ruimte waarover we iets kunnen zeggen, eindig is. Het is in het heelal en de ruimte die het inneemt dat we kunnen spreken over 'binnen' en 'buiten', maar 'buiten het heelal' heeft eigenlijk geen betekenis.

We leven in het heelal, en de woorden die we gebruiken zijn tot stand gekomen binnen dat heelal. 'Buiten het heelal' betekent eigenlijk even weinig als 'ten noorden van de noordpool'.

Zeker bereid om daar nog persoonlijk verder over te spreken,

(Oom?) Christoffel

Reacties op dit antwoord

  • 23/05/2023 -  (wetenschapper)

    Ik schreef 'Oom' Christoffel, omdat ik een neefje heb die jouw leeftijd en jouw naam heeft en die nogal wetenschappelijk is aangelegd. Als ik hier aan het verkeerde adres ben, mijn excuses.

  • 24/05/2023 - Leon (vraagsteller)

    Ik wil hier gerust over praten 😉, maar helaas ben je geen familie van me, maar ik had het wel cool gevonden als ik een professor sterrenkunde als nonkel had 😀. Bedankt voor je antwoord!

  • 26/05/2023 - Leon (vraagsteller)

    Ik wil hier gerust over praten 😉, maar helaas ben je geen familie van me, maar ik had het wel cool gevonden als ik een professor sterrenkunde als nonkel had 😀. Bedankt voor je antwoord!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw