Hoe werkt een bionische arm?

trijs, 42 jaar
10 mei 2023

Antwoord

Een bionische arm, ook wel prothetische arm genoemd, is een hightech robotledemaat die is ontworpen om een ​​ontbrekende of niet-functionele arm te vervangen. Bionische armen maken gebruik van geavanceerde technologie en materialen om het uiterlijk en de functie van een natuurlijke arm zo goed mogelijk na te bootsen.

Een bionische arm bestaat meestal uit een koker die aan het restledemaat wordt bevestigd, een gemotoriseerde onderarm, een hand of grijper en verschillende sensoren en bedieningselementen waarmee de gebruiker de arm kan bedienen.

Om de robotarm te bedienen zijn er verschillende mogelijkheden. 

Sommige bionische prothesen zijn te besturen door er alleen maar aan te denken. Hiervoor moeten de elektrische signalen van de hersenen of de zenuwen afgetapt worden. Daarvoor worden elektrodes geplakt op de huid bovenop de spier (elektromyografie - EMG) of met een soort muts op het hoofd (elektro-encefalografie - EEG). 

Een bekend (en ouder) voorbeeld is Jesse Sullivan, hij is beide armen kwijt. Bij hem werden de zenuwen, die normaal tot aan de hand lopen, verbonden met zijn borstspieren. Elektroden bevestigd op die spieren, detecteren de prikkels en geven die door aan de computer van zijn robotarm. Wil Jesse zijn hand sluiten, dan denk hij in zichzelf: “Sluit hand”. Zijn hersenen zenden een signaal naar de hand, want die weten niet dat de hand verdwenen is. Dit signaal wordt door de elektrode opgevangen en de computer beveelt de motor van de robothand om zich te sluiten. Dit vergt wel intensieve training.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. dr. ir. Bram Vanderborght

robotica

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw