Is het hygiënisch om hemelwater te gebruiken voor de wasmachine?

Elisabeth, 66 jaar
8 mei 2023

We hebben al enige tijd discussie over het gebruik van hemelwater. Ik vind het prima voor de toiletten, buiten ed. Alleen voor de was lijkt me dit niet hygiënisch, aangezien hier regelmatig rottend bladafval en duivenpoep en mos uit de dakgoot gehaald wordt. De sporen daarvan zitten toch ook in het water? Of is dat overdreven?

Antwoord

Beste Elisabeth,

Dat is een zeer terechte bedenking. Het opgevangen regenwater in je put is inderdaad niet van dezelfde kwaliteit als leidingwater. Het is bacteriologisch verontreinigd door bijvoorbeeld de uitwerpselen van vogels, zoals je zelf opmerkt. De aanwezigheid van mos en bladafval is dan weer minder problematisch op vlak van hygiëne, maar het water kan er wel een bruinige kleur door krijgen en ook wat onfris door ruiken. Het hangt wat af van je type dak en put, maar in veel gevallen is regenwater niet helemaal geschikt om zonder extra filterstap te gebruiken voor de wasmachine.

Er bestaan gelukkig allerlei regenwaterfilters die je kan laten installeren in het leidingwerk om problemen met hygiëne, geur en kleur op te lossen. Kies een filter met meerdere filterstappen (bijvoorbeeld een fijnfilter, een actief koolfilter en een UV-lamp). De fijnfilter zal alle zwevende deeltjes verwijderen, de actieve koolfilter verwijdert geur en kleur, en de UV-lamp zorgt voor desinfectie. Het is ook belangrijk om de filters op tijd na te kijken en te vervangen wanneer nodig, zodat de kwaliteit van je regenwater niet achteruitgaat. Met een goed werkende filter kan je zonder problemen je regenwater gebruiken voor de wasmachine.

Zoals je zelf opmerkt is de kwaliteit van je regenwater minder van belang voor toiletspoeling of gebruik in de tuin. Ook daar is het een beetje een persoonlijke inschatting: ben je tevreden met de geur en kleur van je regenwater, dan kan je het gerust gebruiken zoals het is. Gebruik je het graag voor een zwembadje of een gazonsproeier en lopen er spelende kinderen rond, dan kan je een regenwaterfilter overwegen. Wie een put heeft, doet er natuurlijk het best aan om het water zo veel mogelijk te gebruiken.

Vriendelijke groeten,

Francis

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw