Hoe komt het dat tv's die eenzelfde post afspelen en begonnen zijn op hetzelfde tijdstip, toch een aantal seconden verschillen van elkaar?

Daisy, 35 jaar
7 mei 2023

Het lijkt dan of de ene tv trager is dan de andere. Ookal zijn die programma's op hetzelfde tijdstip begonnen. Dat hoor je ook als je belt en je hebt toevallig dezelfde post opstaan.

Antwoord

Beste,

Om je vraag te beantwoorden moeten we eerst de technologieƫn bekijken die je kan gebruiken om tv te kijken (of radio te beluisteren).

Analoge tv via antenne (wat niet meer bestaat, maar je kan het vergelijken met analoge (FM) radio wat wel nog bestaat): het signaal wordt door alle toestellen gelijktijdig ontvangen (deze signalen verplaatsen zich met een snelheid van 300.000km/s). Het omzetten van de signalen in geluid/beeld gebeurt analoog en zonder noemenswaardige vertraging in analoge toestellen. Daar zal je dus geen snelheidsverschil merken.

DAB+ radio: de signalen komen nog altijd gelijktijdig toe (als de toestellen de signalen van dezelfde zender ontvangen). Maar het signaal is erg complex en moet door een computer in je toestel gedecodeerd worden. De vertraging die daardoor ontstaat is afhankelijk van de rekenkracht in het toestel. Daar kan dus een snelheidsverschil (te merken als een vertraging) zijn.

Digitale tv of radio: De signalen kunnen op verschillende manieren toekomen (kijk je streaming of gewoon digitaal via kabel of ADSL). Afhankelijk van de weg (lees aantal tussenstations het signaal passeert) dat het signaal moet afleggen om bij u te komen is er een verschil in beschikbaarheid. Daarna moet het signaal opnieuw gedecodeerd worden wat (afhankelijk van het toestel) een extra vertraging (minimaal) kan opleveren.

Het is dus meer dan mogelijk, als je met iemand telefoneert die naar hetzelfde programma aan het kijken is, dat daar een tijdsverschuiving op zit. Wij kijken thuis digitale TV maar (in een andere kamer) naar dezelfde uitzending via streaming. Hier is de tijdsvertraging tientallen seconden. De oorzaak zit daar bij de manier waarop de streaming data eerst wordt verzameld, en daarna opnieuw verzonden wordt.

MVG

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw