Waarom hebben de blaadjes van sommige bomen eerst een oranje, herfstachtige kleur in de lente? Is er een verband met het weer?

Sander, 28 jaar
27 april 2023

De afgelopen dagen is mij opgevallen dat sommige bomen oranje blaadjes hebben, wat men eerder in de herfst zou verwachten. Wat ik zou willen weten is hoe dit komt, en of dit gerelateerd is aan het weer. Ik heb hiervan ook een foto toegevoegd (indien nodig kan ik er eventueel nog meer doorsturen).

Antwoord

Dag Sander, 

Naast het groene chlorofyl, het hoofdpigment dat voor de fotosynthese instaat, produceren planten nog heel wat andere pigmenten. Rode en paarse kleurschakeringen worden vaak veroorzaakt door carotenoïden en polyfenolen. Die hebben allerlei functies zoals fotosynthesereacties, bescherming tegen uv-licht, bescherming tegen vraat en signaalreacties. 

Bij het ontluiken van de blaadjes in de lente worden sommige van deze pigmenten eerder gevormd, waardoor de roodachtige kleur zichtbaar is vooraleer het groene chlorofyl alles overstemt. Het kan te maken hebben met prioritering: tijdens de vorming van jonge blaadjes is bescherming tegen vraat en uv-licht wellicht belangrijker dan fotosynthese.

Bij tropische planten zie je soms een extreme variant van dit fenomeen. Jonge blaadjes zijn fel bruinrood gekleurd en hangen slap vooraleer ze hun definitieve kleur en stevigheid krijgen. Daar vermoedt men dat er misleiding in het spel is: rossige en slaphangende blaadjes zien er minder aantrekkelijk uit voor insecten dan frisgroene blaadjes. 

Vriendelijke groeten

FrancisReacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Francis Meerburg

Biologie, Milieutechnologie, Microbiële technieken, Waterzuivering, Biomassa

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw