Beste,
Neen. In een auto met verbrandingsmotor gebeurt verwarmen meestal door de verlieswarmte van de motor te gebruiken. Daarom duurt het ook even voor die warmte beschikbaar komt. De motor gebruikt de verlieswarmte om eerst zelf op temperatuur te komen (voor een betere werking) waarna de overtollige warmte ofwel via de radiator onder de motorkap wordt afgevoerd, of via een radiator in de cabine beschikbaar wordt. Deze energie is dus "gratis", aangezien deze hoe dan ook afgevoerd moet worden. De verlieswarmte is het gevolg van het rendement van de verbrandingsmotor (slechts een deel van de verbrandingsenergie kan omgezet worden in een mechanisch vermogen om de auto aan te drijven of elektriciteit op te wekken via de generator).
Als je auto elektrische verwarming gebruikt (bv. zetelverwarming), dan moet die energie door de generator/batterij geleverd worden, wat gepaard gaat met extra brandstofverbruik.
De koeling gebeurt met een airco. Dat kan je best vergelijken met een koelkast. Het kost gemiddeld 3x meer energie om te koelen dan om te verwarmen. Dat wil zeggen dat om 1KWh warmte af te voeren je 3KWh energie nodig hebt. Om 1KWh te verwarmen heb je 1KWh energie nodig.
In een elektrisch voertuig is er geen verlieswarmte. Daar zal dus bij verwarmen energie uit de batterij gebruikt worden. Koelen vraagt ook hier 3x meer energie.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.