Het schijnt met de hoeveelheid zetmeel te maken te hebben, maar dat is zelf niet rood, toch?
Beste Kees,
Naast het groene chlorofyl, het hoofdpigment dat voor de fotosynthese instaat, produceren planten nog heel wat andere pigmenten zoals carotenoïden en polyfenolen. Die hebben allerlei functies zoals fotosynthesereacties, bescherming tegen uv-licht, bescherming tegen vraat, en signaalreacties.
Bij het kiemen van zaden of het ontluiken van de blaadjes in de lente worden sommige van deze pigmenten eerder gevormd dan andere, waardoor de roodachtige kleur zichtbaar is vooraleer het groene chlorofyl alles overstemt. Het kan te maken hebben met prioriteiten: voor een zich vormend blad is bescherming tegen uv-licht en vraat nog net iets belangrijker dan fotosynthese.
Vriendelijke groeten
Francis
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Biologie, Milieutechnologie, Microbiële technieken, Waterzuivering, Biomassa