Hoe kun je tomaten het beste bewaren?

Marcel, 76 jaar
24 augustus 2008

Ik bewaar tomaten op de volgende manier: Koken, blenderen, koken, in met kokend water gezuiverde bokalen met een hemetisch sluitend deksel en gieten en afsluiten. Op het internet vind ik niets daarover terug. Men spreekt slechts van het aloude wecken. Ook over het steriliseren in een oven en men waarschuwt zelfs voor het gevaarlijke botulisme. Ik ben niet gerust over de gezondheidsrisico's. Is deze manier goed? En kan dat ook met andere groenten?

Antwoord

Indien voedingsmiddelen onvoldoende worden verhit is er kans dat de bacterie Clostridium botulinum nadien kan groeien en het zogenaamde botulinum-toxine aanmaken. Deze stof is de meest acuut giftige stof die bekend is - 100 miljardste van een gram is voldoende om een volwassene te doden. In de industrie verhit men daarom blikken verschillende minuten op hoge temperatuur - bijvoorbeeld 121°C. Dit is bijna onmogelijk thuis te realiseren omdat men hiervoor een speciale installatie nodig heeft die onder druk werkt. Opwarmen in een oven is in elk geval uit den boze omdat dit nog veel langer duurt dan koken. Het grootste gedeelte van de gevallen van botulisme - besmetting met het botulinum-toxine - is te wijten aan onvoldoende sterilisatie door particulieren thuis.

Voor zure voedingsmiddelen zoals tomaat of fruit loopt het niet zo een vaart - de Clostridium botulinum bacterie kan niet groeien in dergelijke producten. De procedure van koken, heet afvullen en hermetisch afvullen is dan voldoende. Voor andere groenten, zoals prei, snijbonen, erwten is deze procedure echter uit den boze en letterlijk levensgevaarlijk tenzij ze aangezuurd zijn met azijn.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. Bart Nicola├»

naoogsttechnologie, transportverschijnselen, computational biology, groenten, fruit, kwaliteit, mulstischaalmodellen, koeltechniek, bewaring, microfluidics

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt geco├Ârdineerd door EOS vzw