Hoe zal de wereld stoppen?

Sofian, 7 jaar
23 maart 2023

Antwoord

Beste Sofian,

Je vraag kan meerdere betekenissen hebben en dus zal ik proberen op een aantal daarvan te antwoorden. "Hoe zal de wereld stoppen?" kan je interpreteren als "Wanneer houdt de aarde op te bestaan?". Als dat je vraag is kan ik je geruststellen: dat gaat nog heel lang duren. Laat ons zeggen binnen iets van een 2 miljard jaren of 2 000 miljoen jaren of nog anders gezegd binnen 20 000 000 eeuwen en een eeuw duurt 100 jaar. Dus dat is nog heel lang. De zon zal dan zo heet worden dat er eigenlijk niets meer kan leven op aarde. De zon brand in de loop van haar leven namelijk harder en harder. Maar dat gaat dus heel traag.

Je kunt "de wereld" ook begrijpen als "De wereld zoals we ze nu kennen" waar vooral mensen en de samenlevingen die mensen bouwen centraal staan. Hoe zou dan de wereld kunnen stoppen? Dat zou kunnen gebeuren doordat we het milieu, het klimaat op aarde zo veranderen dat het leven voor mensen, dieren en planten heel moeilijk wordt. Dat kan al veel eerder gebeuren en dat hebben wij zelf voor een stuk in handen. Daarom moeten we meer duurzame technologie (manieren hoe we met energie omgaan) ontwikkelen en een duurzame manier vinden om aan landbouw te doen, vissen te vangen en om te gaan met ons afval. Als we daar niet in slagen zal de wereld stoppen door milieuverontreiniging, en misschien ook door ziektes en hongersnood. Er is wel al veel aandacht voor milieu en klimaat, maar er is nog veel werk aan.

Een andere manier waarop de wereld kan stoppen is oorlogen, mensen die elkaar niet kunnen verdragen, die niet openstaan voor elkaars gedachten en dat dit zou uitmonden in een wereldwijde oorlog. Ook hier zullen we samen ons best moeten doen om dit te vermijden.

Maar ja, zo dom gaan de mensen toch niet zijn :-) Ik hoop dat hier ergens een antwoord te vinden is op je vraag.

vriendelijke groeten


Reacties op dit antwoord

  • 27/03/2023 - Sofian (vraagsteller)

    Dag professor Bedankt voor je antwoord. De kinderen van het tweede leerjaar hebben het antwoord goed gelezen. Vriendelijke groet Sofian en zijn klasgenoten

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw