Waarom heet de aarde, aarde?

Sanne, 8 jaar
23 maart 2023

Antwoord

Beste Sanne,

De planeet waarop wij wonen, heet in het Nederlands aarde omdat wij dezelfde naam aan de planeet gegeven hebben als het woord dat we gebruiken voor de grondstof die we vaak om ons heen kunnen zien. Overal waar we natuur zien en geen rotsen of keien, zien we aarde. De oppervlakte van de planeet is voor een groot deel bedekt met aarde. Daarom noemen we voor het gemak ook de hele planeet naar die grondstof: aarde.

We doen dat wel vaker: een voorwerp de naam geven van de grondstof, het materiaal waarmee dat voorwerp gemaakt is. We drinken bijvoorbeeld uit een glas. Het voorwerp waaruit we drinken, noemen we glas omdat het materiaal waarvan dat voorwerp gemaakt is, glas is. Cola kun je uit een blikje drinken. Het woord blikje komt natuurlijk van het materiaal dat we blik noemen.

Ook andere talen noemen de aarde naar de grondstof aarde. In het Engels is dat het woord earth, in het Duits Erde, in het Frans terre.

Met hartelijke groet,

Peter Debrabandere

Reacties op dit antwoord

  • 27/03/2023 - Sanne (vraagsteller)

    Beste Peter Bedankt voor het antwoord. We vinden je heel slim. Het antwoord is duidelijk. Groetjes Sanne en haar klasgenootjes en de juf

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Docent Peter Debrabandere

Nederlands Specialismen: Nederlands (algemeen), Nederlands in Belgiƫ (Belgisch-Nederlands), Standaardnederlands, taalnormen, taalzorg, taaladvies

Katholieke Hogeschool Vives
Doorniksesteenweg 145 8500 Kortrijk
http://www.vives.be

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw