Wanneer droegen mensen voor het eerst kleren?

Briek, 12 jaar
23 maart 2023

Want nu is het abnormaal om zonder kleren over straat te lopen.

Antwoord

Dag Briek,

Jouw vraag was heel lang moeilijk te beantwoorden, omdat archeologen vooral zochten naar naalden waarmee kleren konden gemaakt worden, schraapstenen waarmee huiden misschien konden worden geprepareerd, rotstekeningen en beeldjes waarop misschien kledij, maar misschien ook lichaamsbeschildering werd getoond... het leverde héél uiteenlopende tijdstippen op.

Maar in 2003 publiceerden drie onderzoekers van het Max Planck-instituut een artikel in Current Biology, over de 'moleculaire evolutie van de mensenluis'. Ze vergeleken de genen van twee luizensoorten die op de mens voorkomen, de hoofdluis en de kleerluis, en concludeerden dat de tweede soort van de eerste is afgesplitst, ongeveer 107 000 jaar geleden. Aangezien de kleerluis, in tegenstelling tot de hoofdluis, amper enkele uren kan overleven op een blote huid en dus echt kledij nodig heeft, hebben we een heel goed idee wanneer (ten laatste) mensachtigen kledij zijn beginnen dragen. Dat lijkt ook samen te vallen met de trek uit Afrika naar andere, koudere continenten, en met recentere opgravingen.

Kittler, R.; Kayser, M.; Stoneking, M. (2003): 'Molecular Evolution of Pediculus humanus and the Origin of Clothing', Current Biology 13: 1414–1417

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw