Wat is de top 10 van actiefste vulkanen in Europa?

kato, 20 jaar
21 maart 2023

Antwoord

Beste Kato,

De actiefste vulkanische regio's in Europa zijn in Italië en IJsland te vinden. In Italië, zijn de Etna (Sicilië) en de Stromboli (Eolische eilanden) de meeste actieve vulkanen met dagelijkse uitbarstingen van de Stromboli en verschillende uitbarstingen per jaar van de Etna. Maar de Vesuvius en de Vulcano zijn andere historische actieve vulkanen (uitbarstingen in de laatste eeuwen) die ook veel explosievere uitbarstingen kunnen maken.

In IJsland, zijn er meer dan 30 mogelijke actieve vulkanen: dat zijn alle vulkanen die in de laatste 10.000 jaar zeker een uitbarsting hebben gehad. En veel van die vulkanen hadden nog veel meer recente uitbarstingen. De Katla en omliggende vulkanen zijn een zeer actief vulkanische systeem met verschillende uitbarstingen in de laatste eeuwen, maar er zijn er nog tal van andere: Bardabunga, Eyjafjallajokul, Hekla, en de recente actieve Öræfajökull. Hier kan je een betrouwbare lijst vinden: Lijst

Er zijn nog actieve vulkanen in de Canarische eilanden (La Palma, El Hierro, Tenerife; Spanje), in de Azores (Portugal) en in Griekenland (Santorini, ...). Als je buiten het Europese continent zelf kijkt, zijn er nog heel wat vulkanische eilanden die horen bij Europese staten, zoals het Franse eiland van La Reunion die één van de meeste actieve vulkanen ter wereld heeft (Piton de la Fournaise). Dit is ook waar voor verschillende eilanden in de Caraïben (Guadeloupe, Martinique, Montserrat ...).

Continentaal Europa telt andere vulkanische regio's, zoals het Centraal Massief in Frankrijk en de Eifel in Duitsland maar die hebben al enkele duizenden jaren geen nieuwe uitbarsting meer gekend. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw