Wat is een ijswoestijn?

Arjen , 12 jaar
23 februari 2023

Antwoord

Beste Arjen

Op Wikipedia vind je de volgende definitie: "Een poolwoestijn of arctische woestijn (Arctis) of antarctische woestijn (Antarctica) is een groot uitgestrekt en relatief vlak gebied van sneeuw en ijs (wanneer ijs domineert ook ijswoestijn genoemd) waar jaarlijks minder dan 250 millimeter neerslag valt en de gemiddelde temperatuur in de warmste maand beneden de 10 graden Celsius blijft."

Een woestijn is per definitie extreem droog, maar moet dus niet perse erg warm zijn. Zodoende vormen grote delen van Antarctica, waar nauwelijks neerslag valt, een ijswoestijn.

De Antarctische ijskap is enkele kilometers dik, maar dat komt dus niet omdat er daar zo veel sneeuw valt, maar vooral omdat een groot deel van die sneeuw er tien- tot honderdduizenden jaren over doet om via gletsjers de kust te bereiken en daar uiteindelijk weer in de zee terecht komt. Het oudste ijs op Antarctica is dan ook bijna een miljoen jaar oud en misschien nog wel veel ouder. Dat oude ijs ligt helemaal onderaan op nog heel veel ouder gesteente en kan alleen door het boren van kilometerslange boorkernen door het ijs bestudeerd worden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Robert Speijer

Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Geologie studeer je in Leuven!


Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw