Waarom gebruiken apparaten geen digitaal geheugen?

Salim, 17 jaar
13 februari 2023

Mijn vraag is waarom de meeste apparaten geen gebruik maken van digitaal geheugen in plaats van fysieke geheugen. Dit heeft toch voordelen; het apparaat wordt lichter, er is meer plaats dus je kan die plaats gebruiken voor een batterij of meerdere cores.

Antwoord

Beste,

Het is onduidelijk wat je bedoeld met "fysiek" geheugen. Immers, digitaal geheugen is ook "fysiek".

Als we ervan uitgaan dat je het over een elektronisch systeem hebt, dan bestaat het geheugen uit een geïntegreerde schakeling (IC of chip) die opgenomen is in de schakeling. Afhankelijk van de technologie die gebruikt is om dat geheugen te bouwen kan dat specifieke eigenschappen hebben (niet vluchtig zijn, herschrijfbaar of enkel leesbaar). Een voorbeeld van dergelijk geheugen is een USB memory stick, maar ook het geheugen in een smartphone.

In een elektronisch systeem (waar geheugen van toepassing kan zijn) zit een of andere vorm van computer (microcontroller = single chip computer).

Elk type computer (zelfs de chip op uw paspoort) bevat een digitaal geheugen voor de opslag van programma en variabelen. Al dat geheugen is "digitaal" en fysiek aanwezig in de computer.

De harde schijf in een computer is ook een digitaal geheugen. De "mechanische" harde schijven worden meer en meer vervangen door volledig elektronische types (Solid State Disk). In sommige gevallen kan een mechanisch type (voor hetzelfde volume) meer data opslaan dan een elektronisch type. Maar ook de kostprijs en levensduur zijn belangrijke factoren bij de keuze van een harde schijf.

mvg

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt geco├Ârdineerd door EOS vzw