Heeft het drinken van koffie tijdens of na het ontbijt een invloed op de absorptie van calcium in het maag-darmkanaal?

Arnaud, 30 jaar
1 februari 2023

Antwoord

Ja, koffie kan een klein effect hebben, maar dit is nauwelijks merkbaar.

Wat doet koffie precies met calcium?
Koffie bevat cafeïne, en deze stof kan ervoor zorgen dat je lichaam iets meer calcium via de urine verliest. Het gaat echter om een heel kleine hoeveelheid: per kop koffie verlies je slechts 4 tot 6 milligram calcium. Vergelijk dit met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium voor volwassenen, die rond de 1000 tot 1200 milligram ligt, en je ziet dat dit effect minimaal is.

Heeft dit effect op lange termijn invloed op je gezondheid?
Zelfs als je meerdere koppen koffie per dag drinkt (meer dan drie tot vier), blijft het effect op je calciumopname beperkt, zolang je voldoende calcium binnenkrijgt via je voeding. Calciumrijke voedingsmiddelen zoals melk, kaas, yoghurt, groene bladgroenten of verrijkte plantaardige melk kunnen het kleine verlies door cafeïne gemakkelijk compenseren. Een glas melk bevat bijvoorbeeld al 300 milligram calcium, wat ruim voldoende is om dit verlies te neutraliseren.

Wat is dan belangrijker voor sterke botten?
De hoeveelheid calcium die je binnenkrijgt, is natuurlijk belangrijk, maar factoren zoals voldoende vitamine D (dat nodig is voor een goede opname van calcium) en regelmatige lichaamsbeweging zijn veel belangrijker voor je botgezondheid. Zonder voldoende vitamine D kan je lichaam calcium namelijk niet goed opnemen, en fysieke activiteiten zoals wandelen of krachttraining helpen je botten sterker te blijven.

Samengevat:
Koffie drinken, zelfs tijdens of na het ontbijt, heeft een heel klein effect op de calciumopname. Dit is echter zo gering dat het geen merkbare invloed heeft op je botgezondheid, zolang je maar voldoende calciumrijke voeding eet. Het is dus niet nodig om je zorgen te maken over je koffieconsumptie. Zorgen voor een goed uitgebalanceerd dieet, voldoende vitamine D en beweging is veel belangrijker voor sterke botten dan het beperken van je koffie-inname.

Kortom, geniet gerust van je kopje koffie tijdens of na het ontbijt zonder zorgen over je calciumopname!

Fun fact: Wist je dat het effect van koffie op de botgezondheid niet alleen met calciumverlies te maken heeft, maar dat koffie ook polyfenolen bevat? Deze stoffen hebben antioxidante eigenschappen en kunnen juist bijdragen aan de algehele gezondheid. Hoewel polyfenolen niet direct invloed hebben op de opname van calcium, helpen ze wel bij het beschermen van cellen tegen schade, wat op de lange termijn een positief effect kan hebben op de gezondheid van je botten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be