Waarom is Hitler dood?

djibril, 20 jaar
25 januari 2023

Antwoord

Dag Djibril,

Da's een vreemde vraag, maar het beantwoorden waard.

Adolf Hitler pleegde op 30 april 1945 rond 15u in de namiddag zelfmoord met een pistoolschot in zijn rechterslaap, in de ondergrondse 'Führerbunker' in de tuin van de Rijkskanselarij in Berlijn. Zijn echtgenote Eva Braun stierf in de zetel naast hem door een cyanidepil. Volgens zijn instructies werden de beide lichamen naar buiten gedragen en diezelfde namiddag met benzine verbrand. Er waren ruim een dozijn mensen getuige van de lichamen in de bunker en van de verbranding, zijn dood werd op 1 mei via een pro-Duits radiostation in Hamburg bekendgemaakt en in 1945, 1972 en 2017 werden een tandprothese en resten van een onderkaak telkens opnieuw geïdentificeerd als die van Adolf Hitler, op basis van röntgenfoto's uit 1944 en het dossier van zijn tandarts. Wel zaaide de Russische Smersh, de contraspionage-organisatie van Stalin, met opzet twijfel over de dood van Hitler. Tussen 1948 en 1952 voerde de West-Duitse rechter Heinrich Stephanus een onderzoek naar de omstandigheden van het overlijden, waarbij 42 getuigen werden verhoord en een dossier van ca. 1500 bladzijden werd samengesteld, om in 1956 een definitieve overlijdensakte te kunnen opstellen. Het dossier omvat ook ballistisch onderzoek en een gedetailleerde tijdlijn van de laatste dagen van Hitler.

Je vroeg ook waarom hij koos voor zelfdoding. Hitler zat al sinds 16 januari vast in de bunker en de directe omgeving, en vanaf 11 april waren zowel Amerikaanse als Russische troepen genaderd tot op 100 kilometer van Berlijn. Op 21 april, de dag na zijn verjaardag, kreeg Hitler een woedeaanval en een inzinking nadat generaal Felix Steiner zijn bevel tot een tegenaanval had genegeerd. Diezelfde namiddag informeerde Hitler bij arts Werner Haase naar de beste methoden voor zelfdoding. Op 28 april waren Russische troepen genaderd tot op een halve kilometer van de Rijkskanselarij, waarop Hitler net na middernacht, in de vroege uren van 29 april, huwde met Eva Braun en een testament dicteerde. Hij sliep daarop van ongeveer vier uur tot de middag. In de namiddag vernam hij dat Benito Mussolini samen met zijn entourage was gedood, verminkt, tentoongesteld en beschimpt door Italiaanse partizanen. Hij nam toen het definitieve besluit tot zelfdoding, en testte een cyanidepil op zijn hond, Blondi, die onmiddellijk stierf. Na een slapeloze nacht had Hitler nog een onderhoud met generaal Helmuth Weidling die aangaf dat de munitie opraakte en een uitbraakpoging nodig was - pas op de middag zou Hitler daarvoor toestemming geven. Rond 14u30 nam Hitler afscheid van zijn naaste medewerkers in de gang van de Führerbunker en trok hij zich met Eva Braun terug in zijn studeerkamer, waar kort daarna een schot klonk.

Hij nam dus zijn eigen leven (en dat van zijn kersverse echtgenote) omdat hij vreesde voor gevangenschap en/of dat er na zijn dood van zijn lichaam 'een spektakel' zou worden gemaakt zoals Mussolini was overkomen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw