Als het heelal elke seconde groter wordt, wat is er dan nu waar er nog geen heelal is?

Jarno, 12 jaar
25 januari 2023

Ik had in het 6e leerjaar geleerd dat het heelal elke seconde groter wordt. Als ik daar nu over nadenk vraag ik mij af wat er dan nu is waar er straks pas heelal is. Ik hoop dat jullie mij een antwoord kunnen geven.

Antwoord

Er is in de huidige visie enkel 'waar' of 'daar' in het heelal...

De expansie van het heelal; is de expansie van de ruimte zelf. Bij de oerknal - waar ook de tijd begonnen is - was de ruimte heel erg klein, en sindsdien is ze steeds groter geworden. De oerknal is dus niet een soort ontploffing in een punt van een oneindige ruimte die tevoren al bestond, maar de geboorte van de ruimte en de tijd zelf.

Ongetwijfeld komt dat als verrassend over, en ik stelde me dezelfde soort vragen toen ik jou leeftijd had. Spontaan denken we over de ruimte immers als oneindig in alle richtingen. Maar dat voorstellingsvermogen hebben we gekregen als bewoners van dit grote heelal, in een tijd waar we in alle richtingen heel ver kunnen kijken. Eigenlijk zijn ruimte en tijd dus begrippen die we van het heelal geleerd hebben, als het heelal er niet was geweest, waren wij er ook niet, en zouden we ons de vraag niet gesteld hebben. Als we de vraag stellen wat er 'buiten het heelal' is, dan gebruiken we het ruimtelijke woord 'buiten' dat enkel betekenis heeft binnen ons heelal; daar is toch enige tegenspraak!. Op dezelfde manier moeten we voorzichtig zijn als we ons afvragen wat er 'voor' de oerknal was. Want dan denken we aan een tijd van voor er tijd was...

Betekent dit dat we ons de mond moeten laten snoeren omtrent vragen naar het waarom van dit expanderende heelal? Neen. Maar wellicht wel dat we voor die vragen moeten zoeken naar begrippen die fundamenteler zijn dan tijd en ruimte, naar verklaringen die het natuurlijk maken dat spontaan een heelal kan ontstaan dat gekarakteriseerd wordt door zijn eigen tijd en ruimte. Maar als we dat gevonden hebben, zullen er weer nieuwe waarom vragen komen... Het is wellicht een illusie om als product van het systeem het laatste (of eerste) woord te willen hebben.

Wellicht staan er iets te veel moeilijke woorden in deze uitleg. Laat het eens bezinken, en kom dan eventueel nog eens terug.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw