Hoe zien de piramides er vanbinnen uit?

luuk, 12 jaar
24 januari 2023

Antwoord

Dag Luuk,

De Egyptische piramides ontstonden over een héle lange periode, met verschillende bouwstijlen, en heel verschillend bouwmateriaal. Niet alle Egyptische piramiden zien eruit zoals de drie beroemde in Gizeh/Giza.

Wel zijn het altijd een soort grafheuvels - net als trouwens de Mesopotamische, en Midden-Amerikaanse piramides. Dat betekent dat er binnenin (of soms onder de piramide) altijd een holte, of een kamer is, waarin de assen, de kist en de toebehoren van een belangrijk figuur zijn bewaard. Om die kamer te bereiken, om ze te verlichten of verluchten of om indringers te misleiden, zijn er vaak, maar niet altijd, gangen - recent werd in de piramide van Cheops/Khufu nog nieuw stuk gang ontdekt. Maar piramides zijn grotendeels massief, vol.

De piramides in Gizeh zijn volledig gebouwd met massieve blokken kalksteen, hier en daar graniet. Ander piramides zijn dan weer gebouwd als een hard schil van steen, gevuld met aarde of klei, zoals de Zwarte Piramide van Amenemhat III. Om het enorme gewicht te kunnen dragen, werden de gangen en kamers meestal in hardere steensoorten gemaakt, en voorzien van kraaggewelven (driehoekige plafonds die de duwkracht naar opzij brengen). Of werden de gangen en kamers eerst ondergronds gebouwd, in de harde steenlaag die als basis diende voor de eigenlijke piramide.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw