Zou buitenaards leven voor of achter ons staan qua technologie?

Eos Wetenschap, 27 jaar
19 januari 2023

Deze vraag werd op de Instagrampagina van Eos gesteld in het kader van het thema 'buitenaards leven'.

Antwoord

Nadenken over buitenaards leven is een leuke, filosofische bezigheid! Ik maak een opsplitsing tussen leven in ons zonnestelsel en erbuiten.

Als er buitenaards leven in ons zonnestelsel zou zijn, op Mars of op een van de manen van Jupiter bijvoorbeeld, dan verwacht ik eerder zeer primitief (eencellig?) leven. Waarom? Geavanceerd leven in ons zonnestelsel, en al zeker een technologische beschaving, zouden we reeds lang geleden ontdekt hebben.

Buiten ons zonnestelsel is het een ander verhaal. Tot hiertoe verliep die zoektocht vooral met behulp van radiosignalen. Ofwel zenden wij radiosignalen in de ruimte, in de hoop dat die opgepikt worden door een technologische beschaving, ofwel scannen wij de hemel op zoek naar signalen die wijzen op een intelligente beschaving (cf. het SETI-project). Hoe kan je duidelijk maken dat er een intelligente beschaving is? Een gesprek is uiteraard niet mogelijk, maar waarschijnlijk is wiskunde wel een universele wetenschap. We zouden bijvoorbeeld kunnen zoeken naar een patroon van priemgetallen. Dat kan niet natuurlijk ontstaan, dus als een radiotelescoop op aarde zoiets opvangt, dan moet er in die uithoek van de melkweg wel een intelligente beschaving wonen!

Met deze aanpak selecteer je natuurlijk wel op buitenaards leven dat technologisch minstens op hetzelfde niveau staat als wij (wij kennen immers zelf slechts radiocommunicatie sinds enkele decennia!).

Maar in 1995 werd de eerste exoplaneet (een planeet rond een ster anders dan de zon) ontdekt. Deze planeet, met de naam 51 Pegasi b, is echter een zeer zware planeet die heel dicht bij zijn ster draait. Absoluut geen kandidaat voor leven! Ondertussen zijn er echter duizenden exoplaneten ontdekt, en wat belangrijker is: exoplaneten die steeds meer op de aarde lijken qua grootte en qua afstand tot de moederster. Nu doen wetenschappers zelfs pogingen om de atmosfeer van exoplaneten te analyseren. Wie weet, kunnen we op deze manier in de toekomst wel vaststellen of er leven op deze exoplaneet is?

Kort samengevat: als er buitenaards leven in ons zonnestelsel zou zijn, dan is het waarschijnlijk zeer primitief. Als er buiten ons zonnestelsel leven zou zijn, dan verwacht ik dat we eerder leven zullen detecteren dat technologisch voor staat op de mens omdat communicatie de enige manier is om het vast te stellen. Maar met de vooruitgang van het onderzoek naar exoplaneten lijkt het mij in de nabije toekomst ook mogelijk om leven buiten ons zonnestelsel te ontdekken waarmee we niet (kunnen) communiceren.

Laat maar gerust weten als u nog vragen heeft!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw