Waar komt de warmte vandaan bij een vapeur?

Erika, 55 jaar
15 januari 2023

Zelfs als ik me bevind in een koude omgeving, krijg ik opeens zo'n warmtegolf door mijn lichaam, schijnbaar zonder aanwijsbare redenen. Die warmtegolf begint ergens boven in mijn borstkas en eindigt ongeveer ter hoogte van mijn maag.

Antwoord

Vapeurs of warmteopwellingen zijn zeer vervelende bijverschijnselen van de overgang naar menopause, wanneer een vrouw niet langer vruchtbaar is. Door een verandering in de hormonensamenstelling, vooral daling van oestrogenen, raakt de thermostaat van het vrouwenlichaam verstoord. Die thermostaat zit onderaan de hersenen en heet hypothalamus. Hij zal verkeerde signalen sturen die ertoe leiden dat het lichaam warmte gaat afgeven door het verwijden van bloedvaten in het aangezicht, hals en borst. Het openen van de zweetkliertjes aldaar zal helpen om warmte af te voeren.

Het lichaam “denkt” dus dat het te warm heeft. Die lichaamswarmte komt van het metabolisme van cellen, de stofwisseling, die warmte afgeven na “verbranding” van voedingsstoffen. Er is niets mis met dat metabolisme of met het warmte-afvoersysteem (bloedvaten, zweetklieren), maar wel met de werking van de “thermostaat” (hypothalamus).

Er zou zeker meer wetenschappelijk-klinisch onderzoek mogen gebeuren om de vele vrouwen die met dit probleem te kampen krijgen, beter te kunnen helpen.


Reacties op dit antwoord

  • 20/01/2023 - Erika (vraagsteller)

    Dank u voor deze uiteenzetting, professor. Wetenschappelijk onderzoek zou ik zeker toejuichen, want er is niet zo veel over dit onderwerp te vinden, vind ik. Nu zou ik ook nog graag weten of de aanmaak van deze warmte, de "verbranding" van voedingsstoffen, ook calorieën verbruikt en hoeveel? Zijn er bepaalde voedingsstoffen waarmee ik de werking van mijn hypothalamus kan beïnvloeden?

  • 20/01/2023 -  (wetenschapper)

    De aanmaak van lichaamswarmte verbruikt heel wat calorieën maar de juiste hoeveelheid varieert sterk van persoon tot persoon, leeftijd, omgevingstemperatuur, lichaamsbeweging enz. Pikant voedsel, cafeïne en alcohol zouden vapeurs kunnen uitlokken. Een gezonde voeding met veel fruit en verse groenten, vitaminen en antioxidantia zou goed zijn voor de hypothalamus in het algemeen. Sommige vrouwen nemen oestrogeen-vervangende middelen als ze teveel last hebben van menopauze, dat kunt u best met uw arts bespreken.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw