Als de mens uitsterft net als de dino's, zouden er dan weer nieuwe wezens ontstaan?

Caroline, 10 jaar
14 januari 2023

Antwoord

Beste Caroline

Je wist misschien al dat de mens en bijna alle andere zoogdieren pas konden ontstaan lang nadat  een groot rotsblok uit de ruimte (een planetoïde) insloeg op de aarde? Dat gebeurde zo’n 66 miljoen jaar geleden, aan het einde van het Krijttijdperk. Dan weet je ook vast al dat de meeste dieren die in dat tijdperk leefden, zoals de dinosauriërs, plotseling zijn uitgestorven. Nog langer geleden vonden er ook al zulke grote uitstervingen plaats. De oorzaken waren verschillend, maar het gevolg was telkens hetzelfde: nieuwe levensvormen ontwikkelden zich uit de overlevenden en die waren goed aangepast aan de nieuwe omstandigheden op aarde. 

Wat leren we hieruit? Stel dat de mens ooit zou uitsterven. Misschien gebeurt dat dan geleidelijk of juist heel plotseling zoals bij de dino’s. Een ding is zeker: nieuwe levensvormen zullen ontstaan die weer aangepast zullen zijn aan de nieuwe omstandigheden. Dat noemen we evolutie. 

Wist je trouwens dat niet alle dino’s uitgestorven zijn?  Sommige speciale dino’s hadden namelijk veren en konden vliegen. We zien ze elke dag in de tuin en op straat. We noemen ze vogels, want dat klinkt een stuk minder eng dan 'verschrikkelijke hagedis', oftewel dinosaurus.

De dino op de foto houdt van pinda's!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Robert Speijer

Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Geologie studeer je in Leuven!


Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw