Hoe zijn deze boorgaten in graniet in Egypte gemaakt en door wie?

Guido, 79 jaar
12 januari 2023

Hoe zijn de boorgaten in graniet in Egypte gedaan en door wie? Zeker niet door gewone Egyptenaren toendertijd met het beschikbare gereedschap. PS: Ik heb altijd met marmer en graniet gewerkt, ook handarbeid.

Antwoord

Deze vraag zorgde op het einde van de 19de eeuw voor een decennialange twist tussen twee beroemde Egyptologen, A. Lucas en Sir Flinders Petrie. Petrie stelde dat de Egyptenaren metalen holle boren moeten gebruikt hebben, met tanden gemaakt uit hard materiaal zoals amaril of korund of zelfs edelstenen, en gesmeerd met water of olijfolie. Lucas meende dat de Egyptenaren nooit zo'n gereedschap konden maken om die krachten te weerstaan, en ging ervan uit dat ze een schurende oplossing van fijn kwartszand met een soort passerachtig instrument moeten hebben gebruikt. In beide hypothesen werd een stok met gewichten of met een boorboog gebruikt om een snelle draaibeweging te maken.

In 1983 werd door vergelijking van siliconenafdrukken met experimenteel gemaakte boorgaten aangetoond dat Petrie wellicht gelijk had: de lichte tapsvorm van de gaten, de concentrische slijpsporen, die bovendien dichter op elkaar staan verder in het boorgat, hetgeen wijst op toenemende slijtage van de tanden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt geco├Ârdineerd door EOS vzw