Ik zie hier een reclame die zegt dat de verwarming met pellets co² neutraal is met hun toestellen. Is dat mogelijk?

Ingrid, 72 jaar
11 januari 2023

Antwoord

Wanneer pellets gemaakt worden uit afgevallen takken, snoeihout en ander houtafval, dan kunnen ze in principe CO2-neutraal zijn. Immers, de CO2 die de boom uit de lucht haalt komt weer vrij na verbranding (of anders na rotting) van het houtafval. Er komt dus netto geen CO2 bij. Dat is anders bij fossiele brandstoffen zoals olie, steenkool of gas: de verbranding daarvan geeft netto CO2 bij in de atmosfeer.

Maar: voor de productie van de pellets is energie nodig, want het houtafval moet eerst gemalen en dan geperst worden tot pellets. Als de daarvoor gebruikte energie afkomstig is van fossiele brandstof, dan kan men niet meer stellen dat pellets CO2-neutraal zijn. Bovendien moeten ze ook nog getransporteerd worden met behulp van vrachtwagens of schepen die ook energie verbruiken.

Ten slotte kan men zich de vraag stellen of er voldoende pellets zullen kunnen geproduceerd worden uit houtafval, wanneer het gebruik van pellets steeds meer ingeburgerd zou raken. Want als er bomen voor moeten gekapt worden, zou het zeker ook niet meer CO2 neutraal zijn.

Reacties op dit antwoord

  • 20/01/2023 - Ingrid (vraagsteller)

    Dit is heel duidelijk. Hartelijk dank. Ingrid

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw