Is de snelheid van het geluid in een vliegtuig dat zich aan 340m/s verplaatst gelijk aan 680 m/s voor een observant op aarde?

Marnix, 54 jaar
11 januari 2023

Geluid verplaatst zich in de lucht op aarde aan 340 m/s. Er wordt gezegd dat de snelheid van het geluid in eenzelfde medium constant is. Wat is de snelheid van het geluid in een vliegtuig dat zich aan 340m/s verplaatst? Is dit voor een observant op de aarde 680 m/s?

Antwoord

Ja, moest je op een of andere manier die geluidsgolven kunnen zien zou je ze aan 680 m/s zien bewegen. De binnenkant van een vliegtuig is een volledig afgesloten geheel en alles wat er zich in bevindt beweegt mee, ook de lucht. Golven bewegen zich in lucht voort aan 340 m/s en dat geldt ook voor die lucht in het vliegtuig. Daarom hoor je ook geen verschil in toonhoogte tussen iemand die van voren in het toestel naar achteren roept en iemand (met dezelfde stem) die van achter naar voor in het vliegtuig roept.

Als dat vliegtuig met een constante snelheid in rechte lijn beweegt is de fysica binnen het vliegtuig gelijk aan die van een stilstaand vliegtuig.

Hetzelfde met een trein: bij constante snelheid sta je gewoon rechtop net zoals iemand op het perron rechtop staat. In de trein moet je alleen wat opzij leunen als de trein versnelt of vertraagt. Aan constante snelheid zou je in de trein ook een partijtje pingpong kunnen spelen. Moest er er geen ramen zijn, en moest de vering perfect zijn, zou je zelfs niet kunnen weten of de trein rijdt. Het zou ook geen verschil maken wie waar staat en of de tafel in de lengterichting van de trein staat of dwars.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw